Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Odlikovani branitelj mrtav pijan pokosio dvojicu pješaka, uvjetno je osuđen

Odlikovani branitelj mrtav pijan pokosio dvojicu pješaka, uvjetno je osuđen

Vozio je dvostruko brže od ograničenja, a izmjereno mu je 2,02 promila

Muškarac iz zadarske okolice osuđen je uvjetno na godinu dana zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su dvojica pješaka zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život.

Od siline udarca automobila, kojim je vozač upravljao s 2,02 promila alkohola u krvi, jedan je pješak odbačen na prednje vjetrobransko staklo koje je probio i upao u unutrašnjost pri čemu je zadobio prijelom tri grudna kralješka, nagnječenje pluća koje je moglo dovesti do krvarenja ili prestanka disanja, prijelom lijeve nadlaktice i lijeve lisne kosti. Drugi pješak od siline udara pao je na kolnik i zadobio krvarenje moždanih ovojnica koje su mogle uzrokovati životnu ugroženost, nagnječenje lijevog čeonog režnja mozga, prijelom lijeve potkoljenice i patološku komunikaciju karotidne arterije s venskim pleksusom, slijepoočne, jagodične, gornje čeljusti i klinaste kosti lijevo...

S jednim muškarcem u automobilu nastavio se nekontrolirano kretati po kolniku, nakon čega je vozilo izletjelo na šljunčani parking gdje je udarilo u stablo izvan kolnika.

Očevidom je utvrđeno kako je na mjestu na kojemu je brzina ograničena na 30 km/h, u noćnim uvjetima vožnje i pod utjecajem alkohola koncentracije od 2,02 g/kg alkohola u organizmu, zbog čega su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene, vozeći 64 km/h prešao na lijevu prometnu traku, zbog čega je naletio automobilom na pješake.

U lijevoj prometnoj traci bio je zaustavljen osobni automobil, prednjim dijelom okrenut u smjeru nailaska vozila okrivljenika, a pješaci su stajali uz automobil u svojoj traci. Prednjim lijevim dijelom vozila prešao je u lijevu prometnu traku i na taj način prednjim dijelom vozila naletio na pješake.

Stalni sudski vještak utvrdio da je su obojica pješaka zadobila desetak teških i lakih tjelesnih ozljeda, koje su mogle ugroziti njihov život te su ostavile trajne posljedice na njihovo zdravlje. Sutkinja je pobrojala šest zakona koje je vozač prekršio, ali mu je cijeneći prijašnju neosuđivanost, dano priznanje i iskazano iskreno kajanje, kaznu zatvora od godine dana pretvorila uvjetnu, s rokom kušne od pet godina, javlja 057 Info.

Vaša reakcija na temu