Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bogdan Klarić Održana početna konferencija projekta 'Socijalni plan Splitsko-dalmatinske županije'

Održana početna konferencija projekta 'Socijalni plan Splitsko-dalmatinske županije'

Održana je i panel rasprava

Splitsko-dalmatinska županija je danas održala početnu konferenciju projekta 'Socijalni plan Splitsko- dalmatinske županije' (SF.3.4.08.01.0016) vrijednog 81.123,95 eura i koji se u 90%-tnom iznosu sufinancira iz Europskog socijalnog fonda plus. 

Cilj projekta je izrada županijskog socijalnog plana kojim će se utvrditi stanje trenutnih usluga te identificirati potrebe u pružanju usluga i projicirat će se buduće potrebe socijalnih usluga za stanovništvo Splitsko-dalmatinske županije. Također jedan od ciljeva projekta je edukacija zaposlenika i Savjeta za socijalnu skrb Splitsko-dalmatinske županije kojem je kao i samoj županiji povjerena izrada prijedloga socijalnog plana koristeći jedinstvenu metodologiju za sve županije u Republici Hrvatskoj. 

Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, socijalni plan obuhvaća analizu kapaciteta, dostupnost pružatelja socijalnih usluga, analizu potreba i specifične ciljeve razvoja institucionalnih i izvaninstitucionalnih socijalnih usluga, s posebnim naglaskom za skupine u većem riziku od socijalne isključenosti.

Procjena potreba koja je sastavni dio izrade socijalnog plana treba biti usklađena s dva ključna prioriteta istaknuta u Nacionalnom planu za razvoj socijalnih usluga 2021.-2027., a to su dostupnost i ravnomjerni regionalni razvoj socijalnih usluga, te kvaliteta i održivi razvoj socijalnih usluga

Izrađeni socijalni plan omogućit će Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike uvid u potrebe za socijalnim uslugama u svrhu širenja mreže socijalnih usluga i ugovaranja novih usluga na području Splitsko-dalmatinske županije.

Početnoj konferenciji je prisustvovao splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju Diana Luetić, predsjednica Savjeta za socijalnu skrb Splitsko-dalmatinske županije Snježana Čotić, predstavnici ustanova, udruga i različitih organizacija koje pružaju socijalne usluge, predstavnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Obiteljskog centra, predstavnici jedinica lokalne samouprave, predstavnica ureda pravobraniteljice za djecu, predstavnica ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom i drugi sudionici, odnosno niz organizacija čije je područje rada socijalna djelatnost na području županije, a koji će biti uključeni u izradu socijalnog plana kako bi se što kvalitetnije prikupili podaci, procijenile potrebe i donijeli realni ciljevi za sljedeće trogodišnje razdoblje.

Na konferenciji je predstavljen projekt i proces izrade socijalnog plana, te način na koji će se pojedini pružatelji usluga uključiti pri procesu izrade samog plana. Na području Splitsko-dalmatinske županije djeluje veliki broj ustanova i organizacija koji pružaju socijalne usluge, kao i oni koji donose inovativna rješenja i doprinose razvoju socijalnih usluga. U sklopu konferencije održana je i panel rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici različitih korisničkih skupina: Leonka Bošnjak Čovo (Dom za starije i nemoćne osobe Lovret), Jelena Burazin (Centar za pružanje usluga u zajednici Maestral Split), Gordana Cavicchi (Zajednica Pape Ivana XXIII), Drago Lelas (Udruga MoSt), Mirjana Nižetić (Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju 'Brački pupoljci'), Merica Šarčević (Zavod za socijalni rad, Područni ured Split), s ciljem razmjene iskustva i mišljenja o unaprjeđenju socijalnih usluga na području županije.


Vaša reakcija na temu