Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Održana završna konferencija projekta 'Rekonstrukcija - dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split'

Održana završna konferencija projekta 'Rekonstrukcija - dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split'

Predstavljena je dograđena Istočna obala

Na danas održanoj završnoj konferenciji predstavljena je provedba EU projekta 'Rekonstrukcija – dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split' kojim se omogućilo proširenje putničkog koridora i bolja protočnost putnika, ali i ostalih pješaka koji koriste Obalu kneza Domagoja. Konferencija se održala u hotelu Briig u Splitu u organizaciji Lučke uprave Split. 

Kroz luku Split godišnje prođe više od 5 i pol milijuna putnika te gotovo 900 tisuća automobila. Domaći promet prema kontinuirano kroz godine bilježi porast, a ima i daljnju tendenciju rasta nakon epidemije. Rekonstrukcija u svojoj potrebi omogućava kvalitetno povezivanje s otocima. Ovim projektom omogućuje se i kvalitetniji privez katamarana, proširenje putničkog koridora i bolja protočnost putnika.

Investitor projekta je Lučka uprava Split koja je ovaj projekt uspješno kandidirala za europska sredstva ukupne vrijednosti 42,6 milijuna kuna, od čega 85% sredstava dolazi iz Kohezijskog fonda EU-a putem Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.', a 15% iznosa osigurano je iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Konferenciju je uvodnim riječima započeo Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split koji je naglasio: 'Tijekom cijelog mandata kao ravnatelja prioritet mi je financiranje projekata iz EU fondova. Ukupno smo proveli i pripremili projekte u vrijednosti od milijardu kuna. U pripremi je strateški projekt nove operativne obale na Stinicama, novi putnički terminal, dogradnja Gata sv. Petra i nova operativna obala na Resniku. Ovo je odličan primjer odnosno putokaz u kojem se smjeru treba razvijati Grad Split, kada imate odličan projekt, kvalitetne ideje i više nego kompetentne suradnike s kojima to možete realizirati. Ovim projektom izveli smo operativnu obalu na koju se mogu vezati četiri katamarana. Ono što nas posebno veseli jest da ovo neće biti obala namijenjena samo za putnike i naše otočane, nego ćemo imati prekrasnu šetnicu za sve građane Splita.'

Glavni cilj projekta je poboljšati protočnost lokalnog pomorskog prometa koji se svake godine povećava. Lučka uprava Split će poboljšati kvalitetu pomorskog prometa s naseljenim srednjodalmatinskim otocima što će pridonijeti sprječavanju depopulacije otoka kao i stvaranju uvjeta za ravnomjerniji regionalni razvoj. 

Nova Obala kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split u rekonstrukciji i dogradnji opločana je kamenom i opremljena komunalnom opremom, rasvjetom, opskrbnim ormarićima za opskrbu brodova strujom i vodom te dodatnim zelenim površinama i dekorativnim podnim pločama koje vizualno razdvajaju dio za privez, ukrcaj i iskrcaj te opskrbu brodova od dijela koji služi za pješačku komunikaciju. 

'Sami projekt dogradnje istočne obale imao je za cilj poboljšati protočnost ali i smanjiti prometnu opterećenost centra Splita. Dugoročni plan je provedba projekata koji će doprinijeti prebacivanju promet s cesta koliko je to god moguće, na more', rekao je Goran Kotur, voditelj projekta.

Vaša reakcija na temu