Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Okrugli stol o potporama u sportu: 'Financiranje skautske službe u Južnoj Americi nije javni interes'

Okrugli stol o potporama u sportu: 'Financiranje skautske službe u Južnoj Americi nije javni interes'

Država ne smije davati potporu biznisu jer se time remeti tržišno natjecanje i zloupotrebljavaju se sredstava građana

Danas je u Saboru održan okrugli stol na temu 'Potpore u sportu - EU regulativa i iskustva' u organizaciji predsjednika Odbora za financije i državni proračun Srđana Gjurkovića.

- Sport je tema od izuzetnog značaja za društvo i zato je važno osvijestiti sve relevantne subjekte u Hrvatskoj o problematici državnih potpora u sportu i upozoriti ih da se na vrijeme usklade s propisima o državnim potporama - u uvodnom obraćanju rekao je predsjednik Srđan Gjurković.

- Bitno je da jasno razlučimo što je financiranje sporta kao javnog interesa koji je toliko djece maknuo s ulice ili iz kauča, od biznisa koji je također vrlo prisutan u profesionalnom sportu. Ovdje nismo zbog Europske komisije, ovdje smo da preduhitrimo njihove sankcije, uskladimo naše zakonodavstvo i praksu s važećim pravilima i educiramo korisnike i davatelje, odnosno državu, gradove i klubove - zaključio je Gjurković.

Slaven Tadić iz Udruge Nogometplus predstavio je postupak odobravanja potpora u sportu od strane Europske komisije čiji su propisi od kada je Hrvatska postala punopravnom članicom EU-a nadređeni i izravno primjenjivi hrvatskom zakonodavstvu.

- Financiranje u sportu regulirano je člankom 107. Ugovora o funkcioniranju Europske unije koji određuje načelnu zabranu državnih potpora, osim ako je učinak iste pozitivniji za javni interes u odnosu na negativne učinke koje uzrokuje narušavanje tržišnog natjecanja - pojasnio je Tadić.

Dodao je također kako je Europski sud potvrdio da se profesionalni nogometni klubovi moraju gledati kao gospodarski subjekti te se na njih ne mogu primijeniti pravila o državnim potporama.

- Zbog toga je izuzetno važno razlikovati potporu amaterskom i profesionalnom sportu - rekao je Tomislav Paškvalinpomoćnik ministra znanosti obrazovanja i sporta.

Potom su riječ dobili Oskar van Maren, istraživač u Odjelu za međunarodno i sportsko europsko pravo nizozemskog Asser instituta i Richard Craven, predavač na britanskoj Northumbria Law School. U svojim su izlaganjima predstavili nekoliko primjera utvrđivanja dopuštenosti državne potpore koji su razmotreni ili se još uvijek razmatraju u Europskoj komisiji. Spomenuti su pozitivni primjeri Mađarske kojoj je odobrena potpora strategiji razvoja sporta kroz plan poreznih olakšica, dok je među negativnim primjerima izdvojen slučaj zamjene zemljišta Real Madrida. Europska komisija pokrenula je istragu protiv nekoliko europskih nogometnih klubova, među kojima je i GNK Dinamo Zagreb.

Martina Štorek iz Ministarstva financija je pojasnila da kod pitanja državnih potpora u sportu njeno ministarstvo ima savjetodavnu ulogu, ali ujedno predstavlja i jedini kanal kojim davatelji potpora mogu svoje projekte potpore sportu podnijeti Europskoj komisiji. 

Bivši predsjednik Transparency Internationala Hrvatske Zorislav Antun Petrović i Tomislav Paškvalin posebno su ukazali na važnost transparentnosti financiranja klubova iz proračuna. 

- U novom Zakonu o sportu koji je u izradi bit će propisani postupci na koji način će se pratiti financiranje odobreno za javne potrebe u sportu - naglasio je Paškvalin.

Saborski zastupnik i bivši ministar financija Ivan Šuker nije se složio da je problem državnih potpora bitno pitanje za hrvatski sport.

- Klubove treba financirati. Bez državnih potpora ne bi bilo ni sporta koji je toliko dobroga donio našem društvu. Ključno je što se toliko djece bavi sportom i trebamo napraviti sve da ih bude još i više. Naši zakoni jasno reguliraju što se smije a što ne, i u tom dijelu smo usklađeni s pravnom stečevinom Europske unije. Pojedinačni ekscesi nikako ne smiju baciti loše svjetlo na ukupnu sliku hrvatskog sporta.

Saborska zastupnica i članica Odbora za obitelj, mlade i sport Marija Lugarić upozorila je na to da financiranje omladinskih pogona ne mora biti nužno javni interes. 

- Ako se financiraju skautske službe po Južnoj Americi ili se potpora koristi za dovođenje mladih igrača koji vrlo brzo nakon toga budu prodani za milijunske iznose onda se ne radi o poticanju javnog interesa već o biznisu. Država ne smije davati potporu biznisu jer se time remeti tržišno natjecanje i zloupotrebljavaju se sredstava građana - rekla je Lugarić.

Zaključno, nakon završene diskusije, Gjurković je istaknuo kako je nužno u što kraćem roku napraviti analizu usklađenosti financiranja sporta s propisima o državnim potporama, razlučiti financiranje klubova koje (ne) predstavlja državnu potporu, izraditi programe i smjernice, educirati sve davatelje i korisnike potpora, zaustaviti lošu praksu (nezakonito i nedopušteno financiranje) te financiranje koje predstavlja državnu potporu treba 'učiniti dopuštenim', prateći praksu Europskog suda i Europske komisije. 

Vaša reakcija na temu