Foto: Joško Šupić Okruglim stolom na temu medija počeo VIDIK fest: 'Novinari koji su branili jugoslavenski komunizam prebacili su se u sektor ljudskih prava'

Okruglim stolom na temu medija počeo VIDIK fest: 'Novinari koji su branili jugoslavenski komunizam prebacili su se u sektor ljudskih prava'

Nisam siguran da smo imali ovakvu razinu neobjektivnosti od 90-ih - rekao je Tihomir Dujmović

Okruglim stolom na temu 'Uloga medija u izgradnji društva', o čemu su govorili novinari Višnja Starešina i Tihomir Dujmović, počeo je Hrvatski aktivistički festival VIDIK fest u organizaciji udruge Benedikt. Okupljene je uvodno pozdravio čelnik udruge Vide Popović navodeći da će se za vrijeme trajanja Vidik festa potruditi dati odgovor i rješenja na neke od tema u društvu.

- Nadam se da će Hrvatska udruga Benedikt svojim djelovanjem doprinijeti razvoju boljeg društva u kojem ćemo s ponosom živjeti - poručio je Popović na otvorenju.

Pod moderatorskom palicom Silvane Dragun, Starešina i Dujmović su pričali o medijima i društvu danas.

- Nisam siguran da smo imali ovakvu razinu neobjektivnosti od 90-ih - ocijenio je Dujmović novinarstvo danas.

Kazao je i da treba pogledati širi kontekst, pa je tako naveo da je preko 500 novinara nestalo sa scene u prvih 27 godina komunizma.

- Kompletna scena je izbrisana, to je civilizacijski pogrom. Samo su svećenici doživjeli sličnu sudbinu - ustvrdio je.

Tvrdi i da su ustaše ubile dvoje novinara.

Starešina je prisnažila da je u komunizmu uništena društvena elita i u tom vremenu je bilo novinarstvo bazirano na agitpropu.

Istaknula je i da su u svijetu na djelu konstrukti koji zanemaruju stvarne ciljeve i stvarnost.

- Međutim, kod nas su ti konstrukti dodani na agitpropovsku bazu. U sektor ljudskih prava prebacili su se novinari koji su branili takav jugoslavenski komunizam. Bilo je i novinara koji su iz Borbe prešli u Hrvatsku kao komentatori. U Češkoj, primjerice, nakon promjene sistema, takvi novinari više nisu mogli raditi u medijima. Kod nas tog čišćenja nije bilo - iznosila je.

Jedno od pitanja je bilo i o ljevici i desnici, odnosno, pojednostavnjeno, koliko su se SDP i HDZ odvojili od volje birača, na što je Dujmović kazao da je nakon zajedničkog glasovanja prije nekoliko dana u Saboru (Istanbulska konvencija, op.a.) teško govoriti o takvoj podjeli.

- De facto smo imali koaliciju na djelu. Mi smo se od 3. siječnja (2001. godine, op.a.) vratili natrag. Sve što se događa danas je od tada, u vremenu Račana začeto. Sanader i Mesić su to i nastavili, taj 'zaljubljeni' pogled u regiju. Dogodila se sječa medija i vratio se strah od vlasti i odmazde - nabrajao je Dujmović.

Još je kazao i da ljevica u smislu suvereniteta ne prihvaća pojam Hrvatske.

- Kad ljevica dođe na vlast, tresu se temelji države. Ljevica ne razumije što je srce suvereniteta - zaključio je Dujmović.

Na pitanje koji je jedan od najvećih spinova, Starešina je odgovorila da je to 'tvornice radnicima, zemlju seljacima' i da je to srušilo temelje građanske države.

'Spinanje' je, inače, drži, ubilo novinarstvo, ali došlo je do toga da se i ono pretvorilo u grotesku.

- Šire kulturu laži i površnost da ne znate što je informacija. Sjećate se 'pet tisuća' na Jelačić placu? Zaboravljaju da se tako jako ne smije lagati - obrazlagala je.

Dujmović je dodao da tomu doprinosi i nedostatak pluralizma medija. Donekle je lakše, smatra, jer postoje društvene mreže i portali.

Izdvojimo iz njihovih mišljenja o novinarstvu i to da je Starešina rekla da je danas moguće da strane agencije pišu loše vijesti o Hrvatskoj jer je jedna strana priče, kazala je, i to da su u biranju dopisnika odigrale ulogu beogradske tajne službe. 

- Ali, ni na unutarnjem planu Hrvatska nije ništa napravila da novinari imaju potku nacionalnog interesa - ustvrdila je.

Za razliku od toga, složan je dvojac, strani su novinari ambasadori svojih zemalja. Dujmović je naveo i da se to 'krivo srastanje' na sličan način dogodio i diplomaciji.

- Ideološka obojanost Hrvate sputava i na to trošimo energiju. Nemaju svi jednako domoljublje, a to se vidi kad netko dođe na vlast - završio je Dujmović.

Vidik fest, dodajmo, traje do subote.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14