Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Opara ima samo jedan zadatak - izreketariti Plenkovića
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Opara ima samo jedan zadatak - izreketariti Plenkovića

...a i voditi računa o tome da je HDZ prvi put osvojio Split prije svega zahvaljujući glasovima pristojnog svijeta

PONEDJELJAK Lešina na Bačvicama

Puno je gubitnika ovogodišnjih izbora, ali rijetko tko se može mjeriti sa SDP-om. Nakon što je politička lešina na Bačvicama već opasno počela zaudarati, za svaki slučaj društvo je odlučilo samo sebi ispaliti još jedan metak u glavu i osigurati da se ne približe vlasti barem još desetak godina. Podržali su Željka Keruma.

Računica je od početka bila jasna: ovaj je navijao da Aida Batarelo otkine što veći broj glasova Marijane Puljak i spriječi njen ulazak u drugi krug, a onda se SDP pokušao pobrinuti da susjedu krepa krava i da HDZ ne osvoji Split. I naravno, tradicionalno su još jednom ispali luzeri.

Njihova logika da 'neće pomagati HDZ-u u borbi protiv njegovog koalicijskog partnera' poprilično je uvredljiva za zdrav razum naprosto zato što su prije ili kasnije s tim Kerumom surađivali apsolutno svi, pa i njihovi manekeni od Zorana Milanovića do Ive Baldasara. A da ne govorimo o 'staroj gardi SDP-a', s kojom ovaj već desetljećima održava nježne poslovne i političke veze.

U SDP-u su birali između civilizacijskog potonuća Splita i vlastitog političkog i ideološkog poraza, pa odabrali ovo prvo. Ispali bi mudriji i pametnici da su samo šutjeli.

UTORAK Bojkot

Javio se i Dragan Markovina: nakon fijaska u prvom krugu, kada je bez prestanka trubio da se 'uvijek može glasati za nekoga, pa makar za manje zlo', u drugome je okrenuo ploču i pozivao na bojkot i rušenje izlaznosti.

Da prije samo četiri godine nije javno pozivao na glasanje za Ivu Baldasara, i to upravo u drugom krugu izbora, zvučao bi barem donekle uvjerljivo.

SRIJEDA Vječni Pavić

U stvarnom životu i dalje traje saga oko jedne male sobe usred Dioklecijanove palače, koju je za potrebe svog hotela ilegalno zauzeo Darko Miladin i već tjednima se pravi blesav.

Umjetnici koji su i sami imali nekih manjkavosti oko ugovora za istu prostoriju zainatili su se i ovaj slučaj pretvorili u simbol borbe za urbanost, humano lice grada i najprostije poštivanje zakona. A po svemu sudeći dobro su detektirali i gdje leži pravi problem.
Nakrcali su vreće pune otpada i iskrcali ih pred Banovinom, na adresu pročelnika Ivice Pavića.

Za one koji ne znaju, taj čovjek ondje predstavlja pravu sivu eminenciju: punih dvadesetak godina vodi brigu o gradskim nekretninama i prostorima, tko god bio na vlasti, a stanje na terenu pokazuje da je po svemu sudeći konačno došlo vrijeme za osvježenje.

A to da su iz Banovine Miladinu poslali pismeni nalog da vrati ono što je okupirao, pa on službeno nije primio pismo, da bi mu ga doslovno odbili uručiti na ruke kada je navratio u gradsku upravu - vrhunac je cinizma i bezobrazluka.

Kad se neće, ništa se ne može.

ČETVRTAK Pristojnost

Na zadnjoj debati uoči izbora, kako smo predvidjeli, dogodilo se puknuće: premda i Andro Krstulović katkad izgleda kao dobro promućkana boca Coca Cole za koju u svakom trenutku čekaš kada će prsnuti, koeficijent na Željka Keruma bio je puno, puno manji.
Dugo se suzdržavao, ali inzistiranje na dugovima iz predstečajnih nagodbi njegovih tvrtki očito je bila asistencija za spektakularni autogol. Bez obzira je li se njegova provala bijesa i prostakluka dogodila na samoj debati ili neposredno nakon nje, ostaje činjenica da je izgovorio uvrede koje u javnom prostoru jednostavno ne zvuče normalno. I da je vrlo nepošteno za svoj problem kriviti medije, pogotovo jer je dan kasnije on sam sarkastično pozvao građane na 'špagete milaneze'.

Izbore je izgubio jer se pristojan svijet u zadnji čas priklonio Opari. A bogme će i ovaj morati voditi računa o tome.

PETAK Sveučilište i lancuni

Zadnjeg dana predizborne kampanje uvjerili smo se koliko je tom HDZ-u Split bitan: premijer Plenković šeta po Rivi, a njegovi ministri prosipaju latice diljem grada. Kuščević se hvali energetskom obnovom bolnice na Firulama, Krstičević nešto melje i obećava oko budućeg Muzeja Domovinskog rata, a Goran Marić donio je poklon vrijedan doslovno sto milijuna kuna. Vlada je za Filozofski fakultet kupila bivšu Brodomerkurovu zgradu i tako napokon skućila nesretnike koji se godinama potežu po šest lokacija u gradu.
I priložila još tri druge nekretnine, čisto da se nađe. Mašala.

A rektor Šimun Anđelinović u roku od dvije minute uspio nas je šokirati najavom da će u zgradi rektorata u Livanjskoj, dakle u srcu grada, otvoriti ni više ni manje nego - hostel. Mašala.

Ako nemaju ništa pametnije nego ukrcati se u turistički vlak koji nemilosrdno gazi grad, ako se ne mogu dosjetiti suvislijeg sadržaja od kreveta na kat i nikakve aktivnosti zahtjevnije od pranja lancuna, onda možda ipak imamo previsoko mišljenje o našem sveučilištu.

SUBOTA Žicanje

Ni izborna šutnja, taj jedan blaženi dan kada smo pošteđeni maltretiranja i povlačenja za rukav, ne može proći bez sitnog kokošarenja: HDZ-ovci su koji minut prije ponoći objavili selfije s Antom Gotovinom, a Kerum nas je s naslovnice Slobodne Dalmacije počastio bizarnim oglasom kojega je formalno potpisao 'Joker' i njegov sin Joško Kerum.

Nikako da shvate da je bezobrazno žicanje kontraproduktivno.

NEDJELJA Kamperi i reketari

I eto: janjci su propali, novi gradonačelnik nam je Andro Krstulović Opara.

Nikad manje glasova, nikad više prekriženih listića, nikad viđena HDZ-ova pobjeda u Splitu i nikad manje izgleda da ćemo u Gradskom vijeću dobiti stabilnu vlast.

Što se tiče samog gradonačelnika, vjerojatno je u startu najbolje smanjiti očekivanja - time će i razočaranje nakon četiri godine biti manje.

Pred Oparom nije previše težak posao - treba se pokazati barem mrvicu normalnijim od prethodnika - ali ipak, dobro smo zapamtili što nam je sve obećao. Kao što će novi župan Blaženko Boban  'u Zagrebu kampirati za tunel kroz Kozjak', tako i on ima zadatak izreketariti državnu vlast i izmusti sve što može kako bismo barem upristojili grad.

Za početak treba istresti svu moguću lovu na novi asfalt, koji izgleda kao u Kabulu i na kojemu će ljudi uskoro doslovno početi ginuti. Ima točno godinu dana da nam napravi dvije ipo tisuće novih parking mjesta, još manje vremena za početak ozbiljnog rješavanja problema na Karepovcu, a u roku odmah želimo vidjeti demonstraciju uvođenja komunalnog reda sa štekatima, kioscima, reklamama i plažama.
Izvolite raditi.

Vaša reakcija na temu