Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović OPET PALO Sud 'srušio' još jedan splitski gradski dokument

OPET PALO Sud 'srušio' još jedan splitski gradski dokument

Izrađen je u vrijeme dok je suspendirana Maja Đerek bila na čelu Upravnog odjela za gradsku imovinu

Visoki upravni sud ukinuo je Zaključak o utvrđivanju visine naknade za korištenje stana ili stambenog prostora bez valjanog pravnog osnova. Riječ je o dokumentu koji je izrađen u vrijeme dok je Maja Đerek bila na čelu Upravnog odjela za gradsku imovinu.

Visina mjesečne naknade za korištenje stana bez valjanog pravnog osnova tim zaključkom se povećala na 10 eura po metru četvornom stambenog prostora. Tada je rečeno kako Split ima 478 stanova i 247 zaštićenih najmoprimaca te da su čak 72 gradska stana 'okupirana' od ljudi bez ikakvog pravnog temelja, koji su ušli u njih i plaćali simbolične cijene kao i socijalni slučajevi.

- U budućnosti za 72 bespravna korisnika gradskih stanova cijena ide na deset eura po metru kvadratnom dok ne završimo s pravnim radnjama kojima ćemo ih iseliti, a nakon toga navedeni stanovi će biti stavljeni u svrhu liste prvenstva, odnosno useljavanja socijalnih slučajeva grada Splita, onima kojima je najteže u životu i koji nemaju niti cenzus po pitanju socijale u gradu Splitu - rekao je splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, kada je početkom prošle godine medijima obrazložio odluku tadašnje pročelnice Đerek.

Međutim, došlo je do greške pri donošenju takvog akta koji je stupio na snagu 1. siječnja 2023. godine, a ocjenu zakonitosti je pokrenuo jedan od korisnika gradskih stanova. Ukratko, u presudi piše kako članak Zakona o obveznim odnosima, koji se navodi kao osnova donošenja tog dokumenta, ne može biti osnova za donošenje općeg akta.

Pravne posljedice ove odluke Visokog upravnog suda tek ćemo saznati, jer se takav akt primijenio na 72 bespravna korisnika gradskih stanova koji od 1. siječnja prošle godine plaćaju znatno skuplju mjesečnu najamninu.

Zbog sudskog ukidanja odluke koju je donijela Maja Đerek, dok je bila zaposlenica splitske gradske uprave, tražili smo i njezin komentar.

- Cilj donošenja Zaključka je bio spriječiti zloupotrebe i dugogodišnja bespravna korištenja jer bespravni korisnici ne smiju plaćati istu cijenu kao i korisnici s valjanom pravnom osnovom. Cilj je bio osloboditi gradske stanove za socijalno najugroženije. Sudska odluka je formalno-pravne prirode te govori o nužnosti donošenja novog pravilnika o davanju stanova u najam, a u kojem će biti i naknada za ovakvo bespravno korištenje koja se po stavu suda ne može propisati zaključkom, nego samo pravilnikom.

Stari pravilnik je proglašen nezakonitim, a administracija Ivice Puljka već četiri mjeseca odbija donijeti novi pravilnik, koliko mi je poznato. I bez navedenog zaključka, Grad po Zakonu o obveznim odnosima smije naplaćivati i tržišnu tržišnu cijenu za bespravne korisnike jer se pravno radi o  tzv. stjecanju bez osnove u visini tržišne najamnine. Ostaje za vidjeti hoće li Puljkova administracija imati hrabrosti za stvarnim uvođenjem reda ili će nastaviti održavati status quo - poručila je nekadašnja pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu nakon što smo joj dostavili presudu prema kojoj je ukinut 'njezin' Zaključak.

Tražit ćemo i očitovanje Banovine. Presuda je donesena u lipnju, što znači da Grad zadnja četiri mjeseca nije izradio novi dokument.

Vaša reakcija na temu