Optuženi za teško ubojstvo u Solinu smanjeno ubrojiv, vještaci u Vrapču utvrdili da je ovisnik o opijatima

Optuženi za teško ubojstvo u Solinu smanjeno ubrojiv, vještaci u Vrapču utvrdili da je ovisnik o opijatima

Luka Juretić mogao bi dobiti blažu kaznu s obzirom na novi nalaz psihijatara

Nakon mjesec dana promatranja u Vrapču, vještaci su zaključili da je Luka Juretić, 25-godišnjak iz Solina optužen za teško ubojstvo susjeda 92-godišnjeg Vicenca Uvodića i pokušaj teškog ubojstva njegove supruge Senke bio smanjeno ubrojiv, i to zbog ovisnosti o opijatima. 

Juretića je već vještačio tim vještaka iz Splita sastavljen od psihologa i psihijatara. Oni su, pak, utvrdili da je bio ubrojiv. S obzirom na novi nalaz, sudac Dinko Mešin na iduću raspravu zakazanu za konac lipnja pozvat će i vještake iz Zagreba i vještake iz Splita kako bi usuglasili svoje stavove. 

Ubrojivost je od značaja prilikom odluke o sankciji. Ako bi Juretić bio smanjeno ubrojiv, to bi značilo i nešto blažu kaznu za njega, generalno. No, sudac Mešin poznat je po iznimno strogim kaznama još iz doba dok je sudio na Općinskom sudu. A Juretiću prijeti kazna od 50 godina zatvora. 

Terete ga, naime, da je u siječnju prošle godine ubio susjeda i pokušao ubiti njegovu pet godina mlađu suprugu iz koristoljublja. U stan im je upao tražeći brašno. Senku je batom i čekićem izudarao u hodniku kraj ulaznih vrata, a Vicenca je zatukao u sobi. Zabio mu je i nož u stomak. Senka je preživjela napad. Dopuzala je nekako do vrata susjeda i pozvala pomoć. Upravo je ona rekla da ih je napao Juretić. Umrla je par mjeseci nakon događaja nakon što su je otpustili iz bolnice s liječenja. 

Novo psihijatrijsko-psihološko vještačenje predložio je branitelj Boris Majić koji je ocijenio prvo vještačenje proturječnim, nejasnim i nevjerodostojnim. Drži da je psihijatrijski zaključak o ubrojivosti proturječan samom sebi i zaključcima psihologijskog dijela vještačenja. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(66774, "");
Pregledaj komentare