Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Optuženi za ubojstvo Marija Boljata tvrdi: 'Čabraja je pucao izravno u mom pravcu'

Optuženi za ubojstvo Marija Boljata tvrdi: 'Čabraja je pucao izravno u mom pravcu'

Suđenje za likvidaciju u Kaštelima primaklo se kraju

Na splitskom Županijskom sudu danas su svoje obrane iznijeli optuženi za likvidaciju Marija Boljata zvanog Pajkić u Kaštelima. Od šestorice optuženih za teško ubojstvo, u zatvoru su četvorica dok su Toni Vitaljić i Tomislav Šoljić u bijegu. Upravo Šoljića terete da je pucao u Boljata dok je u nesvijesti ležao na podu te za Čabrajom dok je bježao. 

Optužnica tereti Jakova Šimića da je zbog osvete radi batina okupio društvo kako bi pronašli Boljata i usmrtili ga. Obračun se dogodio ispred veslačkog kluba. Boljat je došao s Čabrajom. U optužnici se navodi da su se najprije prepirali i naguravali, a potom da je Šimić ispalio više hitaca u pravcu Boljata i Čabraje. 

Josip Šimić tvrdi da nije pucao, niti da je donio pištolj na mjesto sukoba. 

'Da sam znao da će doći do bilo kakvog oružanog sukoba, ja se sigurno ne bih pojavio na ovom mjestu', kazao je Josip Šimić, koji je u sukobu ranjen. 

'Taj metak prema meni je ispalio Jozo Čabraja. Bio je od mene udaljen metar i pol do dva. Mislim da se nije radilo o nikakvom rikošetu. U to sam siguran. Pucao je izravno u mom pravcu', kazao je Šimić. 

Sa svojom ekipom došao je na mjesto obračuna sa željom da se potuče s Boljatom koji ga je koji dan ranije napao.

'Želio je da se odemo potući na groblje, ali ja to nisam htio', kazao je Šimić. 

Tvrdi da je događaj utjecao na njega. 

'Ja do 34. godine nisam nikad kažnjavan. Imam ženu i dijete, riješio sam stambeno pitanje. Dobro sam zarađivao. Žao mi je što se ovo dogodilo, mislim na tučnjavu s Boljatom. Ovo nakon toga mene ne zanima, jer za to nisam odgovoran. Ako sam ispalio i jedan metak, neka me se maksimalno kazni', kazao je Šimić. 

Nije se mogao sjetiti kako je Boljat pao. 

'Po dolasku u zatvor, deset dana se nisam ničega sjećao. Kada sam se probudio, Boljat je ležao do mene, a između nas dvojice nalazio se pištolj', kazao je. 

Nije vidio da je itko pucao osim Čabraje. Sjetio se da je vidio Boljata s puškom, koju je repetirao pa ubacio u auto. Vidio je i da Boljat na sebi ima pancirku bijele boje, ali ne i tko je pucao u njega dok se nalazio na podu. 

Optuženi Mate Šuker je vidio Čabraju s pištoljem. 

'Opalio je jedan hitac u pod i taj metak se odbio i mene pogodio u nogu. Kasnije sam vidio da je podigao pištolj u našem pravcu', kazao je Šuker. Ozljedu šake zadobio je kada ga je Čabraja udario pištoljem. 

Tvrdi da nije onakav kakvog ga se optužnicom predstavlja jer je otac troje djece, a jednu curicu je posvojio, što mi sigurno ne bi bilo odobreno da je zaista takav. 

Kazao je da ni on, ni brat Josip nisu imali oružje. Bili su svečano odjeveni i došli su goloruki. Nije vidio Tonija Vitaljića. Nije primijetio da Ivan Radović ima oružje. 

'Nisam vidio tko je pucao u Boljata dok se nalazio na podu u nesvijesti. Nakon pucnjeva otišao sam prema automobilu tako da ne znam što se tu događalo', kazao je Šuker. 

Njegov brat Josip također nije htio odgovarati na pitanja tužiteljice. 

'S pokojnim Mariom bio sam u odličnim odnosima. Išli smo na moto partije te smo posuđivali motore, a znali smo i često popiti kavu. Ja i brat došli smo malo kasnije pa nismo čuli početak verbalnog sukoba između Šimića i Boljata. Prepirka je trajala pola minute do najviše dvije minute. Uglavnom su se psovali', kazao je Šuker. 

I on je vidio oružje samo kod Čabraje. Ne zna je li se začula rafalna ili pojedinačna pucnjava. 

'Pao sam na pod i pokrio se rukama po glavi', kazao je. Nije vidio tko je pucao u Boljata. 

Ni Ivan Radović nije htio odgovarati na pitanja tužiteljice. 

'Nikakvog dogovora nije bilo. Da sam znao što bi se tu moglo dogoditi, ja sigurno tu ne bih bio. Imam 30 godina i nisam kazneno osuđivan, niti sam bio na obavijesnom razgovoru za bilo kakav prekršaj za remećenje javnog reda i mira, a sada mi se stavlja da sam počinio teško ubojstvo. Boljata i Čabraju poznajem samo iz viđenja i s njima nisam bio u nikakvim lošim odnosima ili svađi', kazao je Radović. 

Ni on nije vidio Tonija Vitaljića i Tomislava Šoljića, niti tko je pucao u Boljata. 

Tužiteljica je zatražila da se obavi rekonstrukcija kako bi se utvrdila dinamika ispaljivanja hitaca. Dio obrane je protiv, dio nema ništa protiv, a o tome će odlučiti predsjednik vijeća, sudac Dinko Mešin.

Vaša reakcija na temu