Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Optuženog za masakr susjeda u Solinu šalju u Vrapče, ni vještacima nije jasan motiv krvavog pohoda

Optuženog za masakr susjeda u Solinu šalju u Vrapče, ni vještacima nije jasan motiv krvavog pohoda

Obrana je imala primjedbe pa je naloženo novo vještačenje

Luka Juretić, Solinjanin optužen za teško ubojstvo 92-godišnjeg susjeda Vicenca Uvodića i pokušaj teškog ubojstva njegove pet godina mlađe supruge Senke Uvodić, odlazi iz splitskog zatvora Bilice u psihijatrijsku ustanovu Vrapče na novo psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje. 

Sudac Dinko Mešin odlučio je prihvatiti prijedlog branitelja Borisa Majića koji je nakon svjedočenja vještaka iz Splita zaključio da je njihovo vještačenje proturječno i nejasno pa ne može biti vjerodostojno. Majić je naveo da je psihijatrijski zaključak o ubrojivosti optuženog proturječan zaključcima psihologijskog dijela vještačenja. Smatra i da je psihijatrijski dio proturječan jer psihijatar u zaključku govori o povećanom riziku ponavljanja sličnih dijela pa nakon toga predlaže izricanje mjere psihijatrijskog liječenja ambulantnog tipa. Majić je zatražio da se vještačenje obnovi uz toksikološko vještačenje i neuropsihologijsku obradu u specijaliziranoj ustanovi. 

Juretića će promatrati duže vrijeme u izoliranim uvjetima. Vještaci imaju 30 dana za izradu novog nalaza. 

Na današnjem ročištu svjedočili su vještaci psihijatri Žana Kralj i Trpimir Glavina te psihologinja Vlasta Siriščević. Izradili su vještačenje na koje je branitelj Majić iznio primjedbe. 

Psihologinja Siriščević je pojašnjavajući stručnu terminologiju i analize navela da kod Juretića postoje značajke koje se mogu okarakterizirati kao psihotične, što nije neobično s obzirom na specifičnosti u strukturi ličnosti. Njena preporuka je bila da vještaci psihijatri daju mišljenje pripada li to onom dijelu u kojem funkcionira okrivljenikova ličnosti ili se radi o poremećaju. Na skali paranoidnosti registriran je jako povišen rezultat, a postojala je i opcija stimulativnog trenda, tj. pojačavanja osobnih tegoba. 

Majića je zanimalo može li se govoriti o graničnom slučaju? 

'Granična organizacija ličnosti je poremećaj koji uključuje istodobno postojanje i neurotičnih i psihotičnih simptoma te karakteroloških promjena. U pojedinim situacijama, osobito stresnim ili pod pritiskom, može doći do pravih psihotičnih dekompenzacija', kazala je vještakinja. 

Autodestruktivni potencijal 

Kod Juretića su utvrđeni organski elementi, značajke koje govore u prilog da u psihičkom funkcioniranju postoje određene promjene uvjetovane promjenama u centralnom živčanom sustavu. 

Majića je zanimalo je li koji od dijagnosticiranih poremećaja mogao biti okidač za počinjenje kaznenog djela. 

'Ako paranoidnost i psihotični elementi proizlaze iz ličnosti, ne može ih se smatrati dovoljnim okidačem za počinjenje kaznenog djela, a što se tiče ubrojivosti, razlika je u paranoidnosti koja proizlazi iz ličnosti i one koja proizlazi iz poremećaja tipa paranoidne shizofrenije. U konkretnom slučaju ne mogu ništa isključiti ili uključiti kao okidač', odgovorila je vještakinja. 

Psihijatar Glavina naveo je kako u toksikološkom nalazu stoji da je kod Juretića u urinu nađen neaktivni metabolit THC-a koji se može detektirati i nekoliko tjedana nakon konzumacije marihuane. Tvrdi da uzimanje droga nekoliko mjeseci prije događaja ne bi trebalo imati nikakvog utjecaja. 

Psihijatrica Kralj je rekla par riječi o graničnom poremećaju. 

'Radi se o nestabilnom identitetu, nestabilnosti u doživljaju sebe i interpersonalnim odnosima, kao i nestabilnosti raspoloženja. Takve osobe često mijenjaju raspoloženje i lako zapadaju u stanje razdražljivosti, anksioznosti i depresije. Iskazuju često neprimjerenu ljutnju, imaju poteškoće u kontroli. Ljutnja je uglavnom usmjerena prema sebi pa imaju visoki autodestruktivni potencijal, se zbog nestabilne predstave o sebi i svojim ciljevima', kazala je Kralj. 

Nejasan motiv 

Osnovni problem vještacima je bila nejasna motivacija za počinjenje kaznenog djela. Nejasno im je zašto bi napravio takav zločin. 

S obzirom na intervju i testiranje vještaci su promišljali hoće li kod Juretića definirati miješani poremećaj ličnosti ili eksplicite nestabilnu emocionalnu strukturu i narcistički poremećaj ličnosti pa su se odlučili naglasiti dva posljednja. 

Juretića terete da je 24. siječnja prošle godine na ulazu u stan Uvodićevih čekićem i batom za mesom izudarao Senku Uvodić, dok je njenog supruga zatukao čekićem i ubo nožem u dnevnom boravku. Senka Uvodić je preživjela napad, nekako se odvukla do susjeda i rekla da ih je napao mladi susjed s gornjeg kata. 

Sudac Mešin odlučio se novo vještačenje jer Juretić teoretski kandidira za najtežu moguću kaznu od 50 godina zatvora. Tužitelj Nikša Wagner tereti ga za ubojstvo iz koristoljublja jer je nakon napada prisvojio par sitnica iz stana Uvodićevih, a ubojstvo je kvalificirano kao teško i zbog napada na osobe starije životne dobi. Prema nalazu vještaka, Juretić je bio ubrojiv, no pitanje je hoće li i dalje biti tako nakon promatranja u Vrapču. 

Vaša reakcija na temu