Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Osnovalo se Povjerenstvo pristupačnosti za osobe s invaliditetom, ali se nije sastalo godinu dana

Osnovalo se Povjerenstvo pristupačnosti za osobe s invaliditetom, ali se nije sastalo godinu dana

'Tako ispada da smo samo smokvin list', kazao je jedan od članova

Split je daleko od postizanja zadovoljavajućeg standarda što se tiče pristupačnosti osoba s invaliditetom. Potrebno je još vremena, strpljenja i sredstava kako bismo prilagodili grad i svijest sugrađana.

U tom smjeru u ovom mandatu gradske vlasti osnovano je Povjerenstvo za pristupačnost osoba s invaliditetom s ciljem definiranja svih potreba, prioriteta te izrada plana realizacije, kako bi se u suradnji s gradskom upravom postigla veća pristupačnost brojnih sadržaja.

Međutim, Povjerenstvo se nije sastalo duže od godinu dana, otkrio nam je Ivan Tokić, jedan od članova i predsjednik Županijske udruge slijepih.

- Riječ je o savjetodavnom tijelu koje je trebalo uputiti nadležne kako bi se nešto trebalo napraviti, ali je problem što se duže od godine dana nismo sastali. Bilo bi bolje da se nije oformilo, ako se već nećemo sastajati, jer tako ispada da smo samo smokvin list. Mogli smo i prije bez povjerenstva, onda možemo i sada - naglasio je Tokić. 

Smatra da takvo povjerenstvo ne bi trebalo biti samo savjetodavno, već bi trebalo imati ‘težinu’ kako bi se brže i efikasnije realizirale predložene prilagodbe i intervencije. No, prije toga bi se trebalo sastati.

Uz Tokića, članovi povjerenstva su Miro Renić i Sven Maretić, a predsjednik je Bojan Ivošević, splitski dogradonačelnik. Međutim, jedino on može sazvati sjednicu povjerenstva.

- Ako on nema vremena, onda je trebalo imenovati nekoga drugoga da se sastajemo redovito, jer bismo neke stvari prije riješili ili bi rješenje bilo kvalitetnije - poručio je Ivan Tokić. Konkretno, smatra da bi jedine dvije gradske plaže za osobe s invaliditetom puno ranije bile spremne da su se članovi tog tijela sastali.

- Osobe s invaliditetom su same po sebi frustrirane jer imamo jedva dvije plaže koje su prilagođene osobama s invaliditetom, a onda i to kasni... Trebale su biti spremne 15. svibnja, a prošlog tjedna se tek potpuno opremila plaža na Žnjanu - kazao je naš sugovornik. 

Što se tiče druge plaže na Benama, istaknuo je problem morskog dna koje je puno ježinaca, što osobama s invaliditetom predstavlja problem jer pojedinci neće niti osjetiti da su se uboli na ježa, a slijepe osobe neće to uočiti. Riječ je o preprekama koje ostali ne primjećuju, a osobama s invaliditetom stvaraju velik problem. Baš zbog takvih situacija osnovano je povjerenstvo koje se nije duže vremena sastajalo.

- Bojan Ivošević ne smije biti predsjednik Povjerenstva za pristupačnost Grada Splita. Tražim njegovu ostavku na mjestu predsjednika, jer smatram da tamo mora biti osoba koja je upućena u razmjere problema. Da su se sastajali ne bi dolazilo do određenih problema. Njega nije briga, a smatram da je najveći problem u ovom gradu nedostatak empatije. Ivica Puljak i on me nisu tri godine primili u kancelariju, a poslao sam im nebrojeno mailova - dodao je Andrija Lipanović, predsjednik udruge Vjeruj i djeluj i tetraplegičar koji je paraliziran od vrata naniže.

Lipanović je, podsjećamo, vrlo angažiran po pitanju pristupačnosti OSI. Prevalio je sedam tisuća kilometara u svojim kolicima kako bi u ‘Bijeloj knjizi pristupačnosti OSI’ zabilježio što više mjesta kojima osobe s invaliditetom ne mogu pristupiti. Svoje bilješke s konkretnim lokacijama je ustupio gradskim službama kako bi znali na kojim sve mjestima treba intervenirali.  

Priznaje da se napravilo nešto po pitanju rampi na pješačkim prijelazima, ali je istaknuo kako značajnog pomaka nema. Ivan Tokić također može nabrojati promjene na bolje, ali smatra da nas čeka još previše posla.

- Ima napredaka, putem jednog EU projekta svako malo osvanu nove kutijice zvučnih semafora. Ove godine ih je postavljeno jako puno, a sljedeće godine će gotovo sva raskrižja u Splitu biti pokrivena zvučnim semaforima. Grad ima puno problema za kolege u kolicima i mislim da bi dinamika postavljanja rampi i prilagodbi prostora morala biti puno brža. Tu je još uvijek i problem Centra za autizam, Škverske ambulante... Krupniji zahvati stoje, ali ima pomaka u sitnim stvarima - podvukao je Tokić.

Pitali smo predsjednika Povjerenstva za pristupačnost osoba s invaliditetom zašto se nisu sastali duže od godine dana.

- Povjerenstvo za pristupačnost Grada Splita je jedino takvo povjerenstvo u Republici Hrvatskoj pri jedinici lokalne samouprave, a zamišljeno je kao tijelo koje gradskoj upravi može dati mišljenje s aspekta osoba s invaliditetom o Odlukama koje Grad Split donosi prije njihovog slanja u proceduru, službeno bez ikakvih normi za sastajanje, ali istina s nekom željom da to bude otprilike kvartalno - na uvodu je obrazložio dogradonačelnik Bojan Ivošević. S obzirom na to da u proteklom vremenu nisu mijenjali Odluke koje se tiču OSI, s tog aspekta, smatra, nije bilo potrebe za sastajanjem.

- Velika tema koju nismo zaključili su plaže za OSI gdje smo pokrenuli inicijativu ostvarivanja pristupačnosti na Bačvicama i Prvoj vodi. Nažalost navedene ideje su zapele kad je donesen novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, bez da je donesena prateća Uredba o gradnji na pomorskom dobru čime je za jednostavne radove potrebno ići na proceduru građevinskih dozvola, stoga smo idući sastanak na tu temu planirali nakon donošenja Uredbe. Ni na kraj pameti nam nije bilo da će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture blokirati cijelu obalu gotovo godinu dana i da ćemo s tim projektima stajati u mjestu zbog novih zakonskih ograničenja - poručio je Ivošević.

U međuvremenu, kazao je, s članovima povjerenstva komunicira telefonski zbog sitnih komunalnih problema koje su u hodu rješavali. Odgovorio je i na pitanje je li sastanak povjerenstva mogao utjecati na ranije osposobljavanje postojećih plaža za OSI.

- Nije se moglo utjecati iz jednostavnog razloga što na Žnjanu nije bilo moguće ranije realizirati lifter zbog prekida napajanja električnom energijom uslijed radova na plaži Žnjan, a na Marjanu je sve osposobljeno na vrijeme u odnosu na period za kad imamo predviđena sredstva za asistente na plaži - poručio je Ivošević.

Što se tiče angažmana ove gradske vlasti oko pristupačnosti, napomenuo je da je prilikom realizacije svih novih investicija Grada Splita sukladno zakonu poštuju načelo pristupačnosti, kao i da su znatno povećali ulaganje u osnovne komunalne zahvate koji pomažu OSI u kretanju gradom.

- Uz preko 60 novih rampi za OSI i dva raskrižja pokrivena zvučnim semaforima u prosjeku godišnje, postavili smo i prvu traku vodilju za slijepe od prostorija udruge do autobusnih stanica na pazaru. Unutar projekta ITS, preko 50 raskrižja pokrivamo zvučnim semaforima za slijepe i slabovidne osobe, autobusi i njihovi displayi također su prilagođeni za slijepe i slabovidne osobe, konačno je realizirana i rampa za OSI na Sustipanu. Uz navedeno Grad Split donirao je i KBC za posebni program stomatološke skrbi za OSI - nabrojao je dogradonačelnik i predsjednik Povjerenstva za pristupačnost. 

Odgovorio je na primjedbu Andrije Lipanovića koji nam je rekao da je nebrojeno puta poslao zahtjev za sastanak s čelnicima Grada, ali nikada nije dobio odgovor.

- Lipanović ima širom otvorena vrata Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu kojeg vodi Tihana Maglica, kao i Odsjeka za demografiju i udruge civilnog društva kojeg vodi Nađa Mladinić, koje su mu kao stručne službe uvijek na raspolaganju za rješavanje problema OSI, kao i za ikakve birokratske nedoumice po pitanju mogućnosti udruge u programima i natječajima Grada Splita. Prema mojim informacijama nikada nije zatražio sastanak kod navedenih niti im se obratio s ikakvim problemom - odgovorio je Ivošević.

Još jednom je napomenuo kako je Split jedini grad koji uopće ima Povjerenstvo, kao i da smo jedini grad koji je imao tematsku sjednicu na navedenu temu.

- Jednoglasni zaključci po pitanju pristupačnosti su u potpunosti realizirani. Unatoč svemu navedenom, neosporno je kao i u svemu da uvijek može bolje i to bolje ćemo se truditi postići - zaključio je dogradonačelnik Splita.

Vaša reakcija na temu