Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Osnovana nova organizacija studenata medicine u Splitu, za predsjednika izabran Ivan Bućan

Osnovana nova organizacija studenata medicine u Splitu, za predsjednika izabran Ivan Bućan

Ostvarili su suradnju i s kolegama s Pravnog fakulteta

Grupa studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, na inicijativu Ivana Bućana, osnovala je novu studentsku organizaciju European Medical Students' Association sa sjedištem u Splitu.

Na osnivačkoj skupštini, koja je održana 25. svibnja 2022. godine, donesena je odluka o osnivanju udruge kao i o njezinom upisu u sudski registar udruga Republike Hrvatske. Nadalje, izabrano je vodstvo Europske medicinske studentske asocijacije Split: za predsjednika je izabran Ivan Bućan, za dopredsjednika za unutarnje poslove Ante Dražić, za dopredsjednika za vanjske poslove Toni Elezović, za dopredsjednika za financije Mario Čubra, za tajnika Bože Bradarić.


Pripremne radnje započele su još početkom ove godine. 

- Razvojni proces nije bio nimalo jednostavan jer je iziskivao da studenti izdvoje dio svog slobodnog vremena kako bi kvalitetno ustrojili čitavu organizaciju - istaknuli su njeni predstavnici.

Naveli su kako su i studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, pod nadzorom Bože Bradarića, dali značajan doprinos glede pravnog aspekta. 

- Inkluzivnost i zajedništvo dvije su riječi na kojima počiva čitava organizacija jer studenti svih tipova zdravstvenih i medicinskih studija imaju priliku postati članovi EMSA-e Split. Sukladno tome, oni se mogu uključiti u kompletan rad organizacije kao i u radna tijela - pojasnili su iz organizacije.

Radna tijela su: Povjerenstvo za odnose s javnošću, Povjerenstvo za ljudska prava i zaštitu zdravlja, Povjerenstvo za inovacije, Povjerenstvo za humanitaran rad, Povjerenstvo za dodjelu nagrada i priznanja, Povjerenstvo za Statut i pravne akte (samo studenti Pravnog fakulteta).

- Sva radna tijela sa Skupštinom konstantno će raditi na izazovima s kojima se susreću mlade generacije, ali i temama od javnog i zdravstvenog interesa. Koncept rada cijele organizacije svodi se na ponuđivanje određenih rješenja i savjeta, ali iz studentske perspektive viđenja problema. Prioritet je ostvariti i osnažiti međunarodne kontakte sa studentima iz Europe i svijeta, a iduće dvije godine zasigurno će se ići u smjeru ostvarivanja suradnje s jednom globalnom organizacijom - kazao je predsjednik EMSA Split Ivan Bućan.


U konačnici, istaknuli su iz organizacije, inicijativu za osnivanje snažno su podržali Medicinski fakulteta u Splitu, većina općih gimnazija u gradu Splitu, brojne udruga civilnog društva kao i više od pedeset ogranaka EMSA-e diljem Europe. 

- Takav partnerski odnos nastojat će se održati u nadolazećem vremenu, ali i ostvariti nove kontakte kako bi upravo studenti podnijeli dio tereta i odgovornosti da doprinesu napretku u kontekstu osvješćivanja hrvatskih studenata o potrebi podizanja kvalitete zdravlja i bavljenja temama od općeg interesa - poručili su iz EMSA-e. 

Vaša reakcija na temu