Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Otac monstrum s Paga ostaje u zatvoru

Otac monstrum s Paga ostaje u zatvoru

Krajem veljače prošle godine svoju djecu je bacio s balkona kuće

Na Županijskom sudu u Zadru nastavljen je dokazni postupak protiv Josipa Rođaka, oca koji je krajem veljače prošle godine svoju djecu u dobi od tri, pet, sedam i osam godina bacio s balkona kuće na otoku Pagu. Na sudu je pročitan nalaz dopune psihijatrijskog vještačenja nad njim. Rođaku se sudi za četverostruki pokušaj ubojstva u kvalificiranom obliku, javlja Zadarski.hr. 

54-godišnji Rođak je djecu, dok su spavala, uzeo u naručje i zatim svako dijete bacio s terase visoke pet metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće. Dvije djevojčice i jedan dječak bili su teško ozlijeđeni, a jedna djevojčica lakše.

Kako vještaci koji su nad njim provodili psihijatrijsko vještačenje nisu raspolagali kompletnom medicinskom dokumentacijom koja se odnosi na njegovo zdravstveno stanje prije počinjenja zločina, ta je dokumentacija dostavljena istim vještacima na uvid kako bi sačinili dopunu ranije provedenog vještačenja, piše Zadarski.hr.

- S obzirom na to da su optužba, obrana te punomoćnik oštećenika imali primjedbe na navedenu dopunu, iste primjedbe će biti dostavljene vještacima u Klinici za psihijatriju Vrapče kako bi se očitovali o navedenim primjedbama. Nakon što njihovo očitovanje pristigne na ovaj sud, bit će zakazan nastavak rasprave - rekla je glasnogovornica Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić.

Tim vještaka ranije je utvrdio kako postoji opasnost da će Rođak boravkom na slobodi ponoviti kaznena djela ili dovršiti pokušana kaznena djela. Utvrđena su mu trajna oštećenja psihičkih funkcija, pa zbog mogućnosti daljnje progresije tih oštećenja i rizik od počinjenja novih kaznenih djela.

Prethodno mu je Vrhovni sud odbio zamijeniti zatvor mjerama opreza jer je kaznena djela počinio kao otac djece koja se ni po čemu nisu mogla nadati takvom zlu. Osim da se ne osjeća krivim zbog toga što je učinio, zasad se ne zna što je 54-godišnjaka nagnalo na zločin jer se suđenje zbog zaštite obiteljskog života žrtava odvija iza zatvorenih vrata.

Osim što je u vrijeme počinjenja višestrukog pokušaja ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, utvrđeno je da već duže boluje od hidrocefalusa, odnosno 'vodene glave'. Upravo bi ova dijagnoza, zbog koje je Rođak već dulje vrijeme u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, mogla biti ključna u određivanju kazne, javlja Zadarski.hr.

Vaša reakcija na temu