Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OTKRILI GA Promijenio ime da postane odvjetnik i zataji suđenje za smrt u prometu

OTKRILI GA Promijenio ime da postane odvjetnik i zataji suđenje za smrt u prometu

Andrej postao Andrija, ali mu nije pomoglo

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu za krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja protiv bivšeg splitskog odvjetnika Andreja Praprotnika, koji je promijenio ime u Andrija kako bi zatajio da se protiv njega vodi kazneni postupak za smrt u prometu i upiše u odvjetničku komoru, za što mu je trebala potvrda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. 

Makinacija je otkrivena na ponovljenom suđenju za izazivanje prometne nesreće u kojoj je poginuo pješak Frane Obilinović. Praprotnik je najprije bio osuđen na uvjetnu kaznu zbog koje ne bi imao problema, odnosno, ne bi bio ispisan iz komore, no u ponovljenim suđenjima dobio je strožu, dijelom i zatvorsku kaznu pa se na cijelu operaciju očito odlučio s namjerom da zadrži posao odvjetnika. 

Pješaka Obilinovića oborio je automobilom oko 8.30 na pješačkom prijelazu u Ulici Domovinskog rata. Izmjereno mu je 1,29 promila. Obilinović je preminuo u bolnici dva tjedna poslije nesreće. Bilo je to 2009. godine. 

U optužnici za krivotvorenje navodi se da je Praprotnik početkom 2013. podnio zahtjev za upis u imenik Hrvatske odvjetničke komore. Svjestan da se radi o neistinitoj ispravi, priložio je uvjerenje suda iz kojeg proizlazi da se protiv njega ne vodi istražni postupak, niti je podignuta optužnice koja je postala pravomoćna. 

Prethodno je bio upisan u imenik vježbenika pod drugim imenom. Izvijestio je komoru kako je rješenjem Ureda državne uprave u svibnju 2010. promijenio ime, svjestan da se protiv njega vodi kazneni postupak pod starim imenom zbog prometne nesreće. 

Komora je na temelju takvog neistinitog uvjerenja u ožujku 2013. donijela rješenje kojim se Praprotnik briše iz imenika vježbenika i upisuje u imenik odvjetnika.

Vaša reakcija na temu