Foto: Pixabay.com OVO PISMO JE SPOMENULA IVANA NINČEVIĆ-LESANDRIĆ: Apel 'obične građanke' Marije D. nije izazvao pozornost ministra Kujundžića

OVO PISMO JE SPOMENULA IVANA NINČEVIĆ-LESANDRIĆ: Apel 'obične građanke' Marije D. nije izazvao pozornost ministra Kujundžića

Zbog vaših odredbi radili su mi kiretažu bez ikakve anestezije. Sad vi meni recite smatrate li to ljudskim i humanim

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je u Splitu komentirajući bolno iskustvo saborske zastupnice Ivane Ninčević-Lesandrić o kiretaži, rekao je da nije imao saznanja prije i da nije primao mailove ni reakcije. Donosimo vam pismo koje je prošle godine uputila jedna žena, Marija D., nakon sličnog traumatičnog iskustva, ali u bolnici u Petrovoj. Napominjemo, prije godinu dana i nacionalni mediji su prenijeli apel. Ninčević-Lesandrić je proživjela 'najmučnijih 30 minuta u životu' u splitskoj bolnici, a prilikom govora u Saboru je spomenula da je na internetu našla pismo i peticiju, ali da reakcije nije bilo.

- Poštovana, Vlado Republike Hrvatske, prvenstveno ministre Kujundžiću. 

Nedavno sam imala spontani pobačaj i došla na čiščenje u hitnu ambulantu Petrove bolnice. Zbog vaših odredbi radili su mi kiretažu bez ikakve anestezije. Sad vi meni recite smatrate li to ljudskim i humanim? Bi li ikad pristali da vaša žena, sestra, kćer proživi takvu bol da joj se radi kiretaža na živo? Naravno bez obzira na pretrpljeni psihički šok zbog gubitka djeteta, ja sam se istinski trudila surađivat na zahvatu jer je to za moje dobro. Ali, naravno to previše boli da bi žena mogla biti mirna kao 'bubica' dok joj na živo otvaraju grlić maternice i čiste sadržaj (sreća vaša muško ste pa nikad niste saznali koja je to bol). 2 sata nakon odradene kiretaže pustili su me doma, ali nakon 2 dana ponovno se javljaju bolovi, krvarenje i ugrušci i ja se naravno vratim na hitnu. Naravno kiretaža nije bila učinjena kako treba i pošto je doktorica vidjela u kojem sam psihičkom i fizičkom stanju zaprimljena sam u bolnici kako bi bila ponovno kiretirana ovaj put u sali uz opću anesteziju. Sad vas ministre molim pojasnite mi zašto ja plaćam svaki mjesec dopunsko zdravstveno osiguranje koje vidim želite i poskupit. Na temelju čega? Na temelju toga što čak i kod zubara za puno bezbolniji zahvat dobijem lokalnu anesteziju, a u hitnoj za jednu kiretažu ne dobijem ništa više nego ketonal i normabel? Molim vas ministre, sjetite se da jednoga dana na mome mjestu može biti netko od vaše obitelji. Uključite ljudskost i odobrite korištenje anestezije u hitnoj ambulanti Petrove bolnice. Ono što sam ja proživjela ne želim da itko ikada proživi - napisala je tada i pokrenula peticiju.

Hoće li istup Mostove saborske zastupnice sada promijeniti stvari kada se zaista više ne može reći 'nismo znali', ostaje za vidjeti. 

Sve više žena reagira, a broj potpisnika peticije raste...

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14