Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pacijentica oboljela od koronavirusa sa simptomima se bori više od 100 dana

Pacijentica oboljela od koronavirusa sa simptomima se bori više od 100 dana

Moguće da zaraza covidom-19 preraste u kroničnu bolest?

Velik broj medicinskih centara u svijetu pokušava shvatiti zašto neki pacijenti oboljeli od koronavirusa, nastavljaju imati simptome tjednima, čak i mjesecima nakon što im je potvrđen koronavirus. 

Jedna od takvih pacijentica je i Amy Watson koja je, kako kaže, imala temperaturu više od 100 dana, otkriva NBC, prenosi RTL

Učiteljici iz američke savezne države Oregon koronavirus dijagnosticiran je u travnju, gotovo mjesec danq nakon što je razvila simptome poput kašlja, začepljenost nosa i iscrpljenosti.

Nikad nije razvila teži oblik bolesti koji bi zahtijevao hospitalizaciju. Umjesto toga, njezini simptomi su se postepeno pojavljivali, ali zato nikad, zapravo, nisu nestali. Liječnici su dali nekoliko objašnjenja za njezino stanje.

'Moja doktorica je bila jako dobra prema meni, ali nije imala rješenje kako da mi pomogne', rekla je Watson. 

'Zdravstveni radnici ne bi trebali isključivati iskustava pojedinaca, posebice u slučaju bolesti o kojoj gotovo ništa ne znamo', rekao je David Putrino, fizikalni terapeut i asistent pri zdravstvenom centru Mount Sinai u New Yorku.

Prošlog tjedna je Svjetska zdravstvena organizacija, zajedno s američkim zdravstvenim institutom Centers for Disease Control and Prevention potvrdila slučajeve poput ovoga te su se složili da trebaju raditi na tome kako bi bolje razumjeli fazu oporavka od koronavirusa. 

Putrino je sa svojim kolegama krenuo u promatranje pacijenata oboljelih od koronavirusa koji su razvili blagi, ali dugotrajni oblik bolesti. 

'Ono što pokušavamo shvatiti jest kako ovaj novi sindrom zapravo izgleda, kako bi ga mogli kontrolirati i pomoći ljudima da se vrate svojim normalnim životima'. 

Dr. Jessica Dine, liječnica za plućne bolesti u jednoj od bolnica u Philadelphiji, izjavila je da je počela primjećivati kako se kod dijela pacijenata koji se liječe od kuće, simptomi zadržavaju tjednima nakon dijagnoze.

Dine je odlučila raditi s takvim pacijentima kako bi bolje razumjela njihov oblik bolesti. Pri analizi, njezin tim započinje s odbacivanjem očitih uzroka dugotrajnih simptoma. 

'Prvo što pokušavamo utvrditi jesmo li nešto propustili, poput sekundarne infekcije, komplikacije virusa ili nuspojave zbog posljedica liječenja'.

Ako se svi ovi slučajevi isključe, Dine i njezini suradnici imaju nove hipoteze.

Prvo moguće rješenje jest da se virus i dalje zadržao negdje u tijelu, ali ga nije moguće otkriti testiranjem.

Druga mogućnost jest da je virus izašao iz tijela, ali da pojedini pacijenti proživljavaju  postvirusni upalni sindrom kod kojeg imunološki sustav ostaje u obrambenom stadiju i nakon prolaska infekcije. 

'Potrebno nam je više istraživanja da bu shvatili odakle dolaze ovi simptomi', rekla je Dine. 

Jedno od objašnjenja jest da upala koju uzrokuje koronavirus oštećuje autonomni živčani sustav koji utječe na funkcije koje nisu pod našom svjesnom kontrolom, poput probave, znojenja, sna, pulsa i krvnog tlaka. 

Neurolog s američkog Sveučilišta Stanford, dr. Mitchell Miglis, kazao je da je kod nekih ljudi, 'tijelo uništeno' čak i kada je virus otišao iz organizma. 

'Moguće je da će biti potrebno puno vremena za oporavak', rekao je Miglis i dodao da je prerano zaključiti ako će se simptomi s vremenom povući ili će se nastaviti kao kronična bolest.

Nema specifične terapije za dugoročnu upalu za koju pojedini liječnici smatraju da bi mogla biti problem, osim lijekova za snižavanje temperature i ublažavanje kašlja.

Međutim, Dine je napomenula da nema dovoljno dobre terapije za ublažavanje jednog od simptoma koji najviše muči oboljele od koronavirusa, a to je iscrpljenost.

Putrino je sa svojim kolegama iz Mount Sinaia razvio određeni protokol za ljude koji imaju dugotrajne simptome.

Planovi su individualizirani, ali obično se sastoje od veoma specifičnog načina za treniranje tijela, točnije nesvjesnih funkcija, a ponajprije vježbanjem, režimima spavanja i nutricionističkim preporukama.

Drugi stručnjaci napominju da bi fokus trebao biti na ponašanjima koje će održati zdravlje ljudi koliko god je to moguće. 

'Bitno je pravilno se hraniti i unositi dovoljne količine tekućine posebice ljeti kada se javljaju pojačane vrućine', rekao je Dr. Gary Leroy, predsjednik Američke akademije obiteljskih liječnika, piše RTL

Vaša reakcija na temu