Sinjske ulice su pune, vrhunac (svjetovne) proslave Velike Gospe se očekuje tek u popodnevnim i večernjim satima. Za brojne putnike i goste Sinjani od rane zore 'okreću' janjce i odojke na ražnju. Kilogram omiljenih mesnih poslastica stoje kao i lani, janjetina 45 eura, odojak 35, dok se glava pečenog praščića može kupiti i za 25 eura.
- Katastrofa! Pečemo, ali se ne nadamo dobroj prodaji. Nemaju ljudi para - kaže nam vlasnik pečenjarskog obrta Duje Labrović, umirovljeni branitelj. Pitali smo ga zašto se za kilogram janjetine prije uvođenja eura trebalo izdvojiti oko 200 kuna, za odojak i manje, a sada duplo više.
- Sirovine su poskupile, sve je skuplje nego prije. Zašto je tako, pitajte Plenkovića i niže od njega - obrazlagao je.
Bez prestanka se peku ćevapi, poznati sinjski uštipci, fritule, palačinke...
Malo dalje od sinjske pijace uštipci se mogu naći i za 1,5 euro po komadu, porcija fritula stoji 4 eura, palačinki tri eura dok ćevapi koštaju 6 eura.
Što se tiče suvenira, magnetići s Gospinim likom mogu se pronaći za dva eura, u prosjeku su od tri eura pa nadalje.
Od jutros nema nešto posla, kažu prodavači, tek vjernici kupuju suvenire za uspomenu. Kafići su sve puniji. Mijenjaju se gosti, jutros su mahom hodočasnici na kavi i osvježavajućim bezalkoholnim napitcima, uz pokojeg veselog domaćina. Kako se dan odmiče i vrućina popušta, mijenjaju se i navike.
U Sinju je, dodajmo, paklena vrućina, više puta je reagirala hitna pomoć među vjernicima.