PALAČA ŽIVOTA: Stanari nezadovoljni planiranom rekonstrukcijom zgrade u Rodriginoj ulici

PALAČA ŽIVOTA: Stanari nezadovoljni planiranom rekonstrukcijom zgrade u Rodriginoj ulici

Prezentacija je naišla na mnogobrojne primjedbe i pitanja suvlasnika i stanara, koji su u prvom redu bili nezadovoljni zbog manjka komunikacije i informacija

U Zlatnim vratima svim zainteresiranim građanima, a prvenstveno stanarima i susjedima, predstavljen je projekt rekonstrukcije zgrade u Rodriginoj ulici u samom srcu Splita. Na predstavljanju u sudjelovali projektanti Josipa Ružić i Dalibor Bartulović, Radojka Tomašević, pročelnica Službe za međunarodne i EU fondove te Jasna Jerkov iz Odsjeka za staru gradsku jezgru. Radi se o području koje se nalazi u povijesnoj jezgri te čini dio Dioklecijanove palače, već 40 godina je pod zaštitom UNESCO-a i kao takvo podliježe najstrožim restauratorskim propisima. Cilj projekta je, osim same renovacije, pristup ophodu koji je već uređen i osvijetljen. Čitavu ideju u početku nepovjerljivim, ali za suradnju otvorenim suvlasnicima i stanarima, prezentirala je arhitektica Josipa Ružić.

– Rekonstrukcijom bi se obuhvatilo područje čitave Rodrigine ulice te dio Bosanske 4. Površina je u jako lošem stanju jer se dugi niz godina nije ništa po tome pitanju poduzimalo. Ideja je zatvaranje dva kubikula, formiranje dvorišta iz kojeg bi se stepenicama penjalo na prvu terasu. Također bi se otvorio prolaz između Bosanske i Rodrigine ulice. Uz to, cilj projekta je i pristup ophodu, što bi obogatilo i turističku ponudu, ali količina ljudi bi na tom području bila strogo ograničena, prvenstveno radi evakuacije te bi turisti tome dijelu mogli pristupiti isključivo u manjim grupama i to pod nadzorom vodiča. U dvorištu i ulaznom dijelu planirana je suvenirnica, a u podrumskoj etaži nalazio bi se izložbeni dio, najvjerojatnije u vlasništvu Muzeja grada Splita. Također je planirana i sanacija istočnog zida – projekt je prisutnima pokušala pojasniti arhitektica.

Većina građana niti ne zna da se na ovom prostoru nalaze antički kubikuli i to jedine javnosti dostupne u cijelom sjevernom dijelu palače. Ovim projektom bi se i renoviralo i pročelje na kući Bosanske 4, tako da cijeli taj zahvat bude jedinstven, logičan i potpun. Grad trenutno ima mogućnost da sufinancira izvođenje radova u Rodriginoj ulici, koji se prvenstveno tiču natkrivanja antičkih kubikula te izlaz na ophod. Time se dostupnim čini prostor koji je do sada bio nepristupačan građanima.

- Projekt smo nazvali 'Palača života' jer će se kroz njega prikazati različite lokacije u samoj palači, ali i izvan nje, a koje prikazuju kontinuitet života od Dioklecijana do danas. Ovaj projekt spada u projekte koje nazivamo integriranim razvojima kulturne baštine. Kompletan projekt je dosta velik i on zapravo obuhvaća obnovu šest lokacija, a uz Rodriginu ulicu to su još i obnovu jugoistočne kule, dio Lukačićeve ulice, Muzej grada Splita koji je ujedno i partner Gradu Splitu i koji će upravljati ovim lokacijama, nadalje, šetnice jugoistočnog dijela zida i čestica na sjevernom zidu. Sve skupa će činiti jednu cjelinu koju želimo i posjetiteljima i lokalnom stanovništvu približiti. U pripremi projekta pazili smo na zadane indikatore, poput otvaranja dosad nepristupačnih dijelova palače, povećavanje broja posjetitelja, ali približavanje sadržaja stanovnicima Splita koji ne žive u gradskoj jezgri i donekle su izgubili kontakt s njom. Vrijednost ove rekonstrukcije iznosi 30 milijuna kuna, od čega bi gotovo 19 milijuna dobili uz EU fondova, a ostatak bi pokrio Grad Split, koji je već u proračunu taj trošak i predvidio. Uvjet za samo pokretanje projekta je potpuno čista vlasnička situacija, koja u ovom momentu još nije takva - riječi su Radojke Tomasović.

Prezentacija je naišla na mnogobrojne primjedbe i pitanja suvlasnika i stanara, koji su u prvom redu bili nezadovoljni zbog manjka komunikacije i informacija, a najveća zamjerka je bila kako ih se stavlja pred gotov čin zbog vremenskih rokova. Jasna Jerkov, iz Odsjeka za staru gradsku jezgru, nastojala je smiriti tenzije, pozvavši sve suvlasnike da joj se slobodno obrate u Odsjeku vezano za sva buduća pitanja i nedoumice.

- Dugi niz godina se rade studije i prezentacije i došli smo na korak do izvođenja, dokumentacija za projekt je napravljena, čekaju se dozvole, ali ako stranke u postupku nisu suglasne s ovim postupkom, projekta nema. Postoji ograničenje rokova, a neriješena komunikacija je ispala, nažalost, na teret svima u timu. Ako želite sagledati benefite, tu smo. U slučaju ako se ne raščiste imovinsko pravni odnosi, sredstva će se morati preusmjeriti u nove projekte – zaključak je gospođe Jerkov.

Predstavljanje projekta rekonstrukcije zgrade u Rodriginoj ulici održalo se pod moderatorskom palicom Antonije Eremut Erceg iz Razvojne agencije Split - RaST d.o.o.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(41415, "");
Pregledaj komentare