Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PAMETNO: Gradonačelnik ne želi trajno zaštiti Marjan, ne možemo mu vjerovati kad kaže da se tamo neće graditi

PAMETNO: Gradonačelnik ne želi trajno zaštiti Marjan, ne možemo mu vjerovati kad kaže da se tamo neće graditi

Gradsko vijeće je još u travnju 2018. donijelo zaključak kojim obvezuje gradonačelnika da putem nadležnih službi izvrši upis posebnog pravnog režima u zemljišne knjige za sve čestice unutar obuhvata Park šume Marjan, poručuju iz ove stranke

Gradska vijećnica stranke Pametno Kristina Vidan je još 3. listopada 2018. godine uputila pitanje gradonačelniku što je učinio na provođenju zaključka tematske sjednice o Park šumi Marjan iz travnja 2018. kojim ga je Gradsko vijeće zadužilo da u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje Park šumom Marjan pokrene cjelovitu katastarsku izmjeru i upis posebnog pravnog režima za sve čestice zemljišta unutar zaštićenog područja. Na tematskoj sjednici o Marjanu u veljači 2019., a koja se nastavlja sutra, tražila je da se dnevni red nadopuni izvješćem gradonačelnika o izvršenju zaključaka tematske sjednice iz travnja 2018. što nije prihvaćeno. 

- Gotovo dva mjeseca nakon prekida, nastavlja se sjednica o Marjanu a da ništa po pitanju njegove trajne zaštite nije riješeno. Istina je da cjelovita katastarska izmjera ima svoju cijenu, istina je da ćemo prema važećem Zakonu o šumama jednom vjerojatno Park šumu Marjan morati predati u vlasništvo države, ali je i istina da smo mi gradski vijećnici predstavnici izabrani od građana da štitimo njihove interese jednoglasno odlučili da nam je zaštita Marjana kroz uređenje imovinsko-pravnih odnosa u katastarskim i sudskim knjigama važnija od konačnog vlasništva šume u budućnosti. Na kraju krajeva, učinak zaštite od gradnje i prenamjene se može trajno postići i jednostavnim upisom posebnog pravnog režima koji ne košta ništa osim truda djelatnika Grada i JU za upravljanje Park šumom Marjan, a njima je to i tako posao i obveza. Zar će država odnijeti Marjan u Zagreb? Zar nismo svi mi građani iste države Hrvatske i zar u konačnici i državu i grad ne financiraju isti građani? - poručila je Kristina Vidan.

Njezin kolega Nenad Uvodić ističe kako se marjanskom šumom već desetljećima nije upravljalo po pravilima struke, no da je ova vlast ta koja je nastavljajući nebrigu ugrozila opstanak šume. 

- O tome svjedoče činjenice da je razlog sušenja šume utvrđen 2016., zaključci o poduzimanju mjera u borbi protiv mediteranskog potkornjaka u travnju 2018., a s ozbiljnom sanacijom započelo se tek u veljači 2019. i to tek nakon tri uzastopna prosvjeda građana Splita. Dodatni radovi koje sada izvodimo po hitnom postupku koštat će nas preko 5 milijuna kuna su posljedica i cijena te zakašnjele reakcije. S obzirom na takav ishod ne znamo zašto gradonačelnik sad očekuje da mu vjerujemo na riječ da se na Marjanu neće graditi. Krajnji je trenutak da se formalno-pravno poduzme sve kako bi Park šuma Marjan bila trajno sačuvana za generacije koje dolaze – zaključio je gradski vijećnik Nenad Uvodić.

Vaša reakcija na temu