Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pametno: Krstulović Opara je odgovoran jer će građani plaćati penale zbog otpada

Pametno: Krstulović Opara je odgovoran jer će građani plaćati penale zbog otpada

Objasnili su zbog čega su u ponedjeljak napustili sjednicu Gradskog vijeća

U ponedjeljak je održana 25. sjednica Gradskoga vijeća Splita. Tema je bila rasprava o stanju sanacije odlagališta otpada Karepovac i gospodarenju otpadom za koju Gradsko vijeće nije dobilo pisane materijale sedam dana prije, kako nalaže Poslovnik. Iz tog razloga vijećnici stranke Pametno zatražili su odgodu održavanja sjednice. Međutim, nisu dobili podršku ostalih kolega vijećnika i sjednica je ipak održana.

- Tijekom rasprave, bez ikakve prethodne najave, vijećnicima je uručeno  izvješće za tu istu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj smo upravo sudjelovali. Podijeljeni su nam nepotpisani materijali, neki od njih s datumima još iz srpnja. Iz toga smo zaključili kako je gradonačelnik imao sve podatke i namjerno ih nije dostavio na vrijeme kako nalaže Poslovnik. To je jednostavno nepoštivanje gradskih vijećnika i čista bahatost gradonačelnika – rekla je Marijana Puljak, predsjednica Pametno.

Dodala je kako ni na posljednjoj redovnoj sjednici nismo dobili pisano izvješće o stanju sanacije Marjana. 

- Više puta smo ga tražili tijekom posljednjih mjeseci, do danas nemamo ništa napismeno o tome što je sve učinjeno na Marjanu. Nije li obveza gradonačelnika izvijestiti vijećnike i građane o gorućim pitanjima Grada? Andro Krstulović Opara je zatim, na kraju sjednice, želio utjecati na definiranje zaključaka Gradskog vijeća. Sudjeluje u sastanku klubova vijećnika, sve kako bi osigurao da se nigdje ne spominje njegova odgovornost. Ovlast gradonačelnika nije miješanje u rad i odluke Gradskog vijeća – upozoravaju iz stranke Pametno. 

Zaključci na kraju sjednice, smatraju, ne donose nikakva rješenja niti pozivaju na odgovornost. Split ne gospodari otpadom, stanje je katastrofalno, debelo se kasni po svim zadacima, a zaključcima se jedino nalaže gradonačelniku da svako tri mjeseca izvještava Gradsko vijeće. 

- Gradonačelnik je odgovoran što smo sve rokove probili, što danas umjesto 33,4% odvajamo samo bijednih 2,39%, a dlaka mu s glave nije pala. Od planiranih sedam reciklažnih dvorišta mi imamo samo jedno, od planiranih 360 zelenih otoka imamo 128, trebali smo već imati i kompostanu i reciklažno dvorište građevinskog otpada, nemamo ih. Obveza EU o 50% odvajanja otpada nosi sa sobom i odgovornost za penale koju druge zemlje već plaćaju. Plaćat će i građani Splita. Izašli smo sa sjednice jer nismo htjeli sudjelovati u nečemu što će vjerojatno biti na teret građana i za što nitko neće odgovarati. Nigdje se u zaključcima ne spominje odgovornost gradonačelnika za prekoračenja svih rokova, i izvršenja sanacije i ostalih zadataka iz Plana gospodarenja otpadom, zbog čega će građani dogodine plaćati penale. Takvi zaključci su nam neprihvatljivi i nismo htjeli sudjelovati u glasanju o njima - kazala je vijećnica stranke Pametno Kristina Vidan.

Vaša reakcija na temu