Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pametno: Za usvajanje Plana gospodarenja otpadom neophodna je kvalitetna javna rasprava

Pametno: Za usvajanje Plana gospodarenja otpadom neophodna je kvalitetna javna rasprava

Rješenje je u izbjegavanju nastajanja otpada i težnji usmjerenoj prema smanjivanju količine otpada na mjestu nastanka

Ministarstvo okoliša otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu plana nacionalnog gospodarenja otpadom u trajanju od samo sedam dana, i to u danima ljetnog vikenda i dva državna praznika. Pametno smatra kako je gospodarenje otpadom prevažna tema da bi joj se pristupilo paušalno, bez obzira što se hitnost opravdava rokovima, između ostalog i za povlačenje sredstava iz EU fondova. Ovako je rasprava o važnom višegodišnjem problemu svedena tek na formalan i svršen čin,  upozoravaju iz stranke na čijem je čelu Marijana Puljak, a utjecaj stručne i zainteresirane javnosti je, dodaju, minimiziran i lišen ikakve mogućnosti ozbiljnijeg analiziranja i propitivanja. Unatoč kratkom roku javne rasprave, Pametno je Ministarstvu poslalo svoje detaljne komentare na tekst Nacrta plana.

- Gospodarenje otpadom u Hrvatskoj nije zadovoljavajuće i dugoročno je zabrinjavajuće. Odvajamo samo 15% ukupne količine otpada, a do 2020. obvezni smo odvajati 50%, uz brojne druge obaveze oko recikliranja, ponovne uporabe i smanjenja odlaganja otpada na odlagališta. Neophodno je hitno donošenje kvalitetnog Plana budući će potencijalne posljedice biti štetne i dugoročne. Unatoč dosadašnjem, višegodišnjem razvoju i izgradnji sustava gospodarenjem otpadom te uloženim značajnim sredstvima, nisu ispunjeni nacionalni ciljevi i preuzete obveze prema EU direktivama. U ovom trenutku ne postoje definirani okviri održivog gospodarenja otpadom u RH. Odgovornost za to dijele nefunkcionalna i otuđena javna administracija te bezidejna i neodlučna politička vlast - poručuju iz stranke.

Pametno se zalaže za jedinstvene, činjenično uređene i jasne standarde gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj, za ukupnost aktivnosti vođenih javnim i transparentnim interesom, a ne interesom određenih grupacija, organizacija ili pojedinaca. Principi koje Pametno promovira, navode, su unapređenje i standardizacija postupaka i procesa gospodarenja otpadom s ciljem efikasnosti sustava na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou budući je pitanje održivog i društveno odgovornog gospodarenja otpadom jedno od najvažnijih pitanja suvremenog društva i komunalnog života društvene zajednice.

- Rješenje je u izbjegavanju nastajanja otpada i težnji usmjerenoj prema smanjivanju količine otpada na mjestu nastanka, u razvitku infrastrukture za izgradnju cjelovitog sustava, smanjenju rizika od otpada putem sanacije i zatvaranja odlagališta. Sustavno rješenje mora težiti, pored smanjenja nastanka ukupne količine otpada, i povećanju prikupljanju količina frakcija otpada na urbanistički i prostorno primjerenim zelenim otocima. Primarna selekcija i odvajanje otpada na kućnom pragu je najvažniji korak i početak sustava gospodarenja otpadom. Važno je istaknuti i nacionalni gospodarski interes u doprinosu domaćih proizvođača opreme za gospodarenje otpadom i njihov utjecaj na porast zaposlenosti u RH - govore iz stranke Pametno.

Svijest o nužnosti odgovornog gospodarenja otpadom mora se temeljiti na spremnosti društva i svakog pojedinca da svojim primjerom doprinese održivosti i kvaliteti života zajednice što će se postići kontinuiranom komunikacijom i edukacijom. U cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom koji je temeljen na standardima kružne ekonomije, Pametno je, poručuju, odlučno doprinijeti u organizaciji i kvaliteti života društvene zajednice koja je odgovorna za svoju sadašnjost i budućnost.

Vaša reakcija na temu