Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pametno Pametno i FOKUS: Otkup INA-e je tek još jedno lažno obećanje

Pametno i FOKUS: Otkup INA-e je tek još jedno lažno obećanje

Zbog nacionalne naftne industrije su padale sve hrvatske Vlade

Idućeg tjedna očekuje se studija investicijske banke Lazard, koja bi trebala dati i cijenu otkupa dionica INA-e od mađarskog MOL-a. Zato je krajnji trenutak da javnost shvati kako se radi samo o još jednom predizbornom triku HDZ-a, koji pod krinkom nacionalnih interesa, građanima Hrvatske opet nudi lažna obećanja, poručuju iz stranaka Pametno i FOKUS.

- Jasno je da smo već sada u najvećoj krizi u povijesti Hrvatske i da je pitanje kako ćemo  iz nje isplivati. U ovom trenutku je priča o otkupu INA-e još jedna bajka za malu djecu, u režiji vladajuće stranke. Da su zaista vjerovali u otkup INA-e, a to je premijer Plenković obećavao još u 2016. godini, onda bi se ozbiljnije prihvatili te analize. Međutim, svakome iole ozbiljnom u ovoj zemlji je jasno da novca za to nema, da bismo za takav otkup trebali zadužiti i praunuke naše djece i da je takav potez samo igranje na osjećaje hrvatskih građana, u kojima im o nacionalnim interesima pričaju upravo oni koji su te nacionalne interese odavno izdali. Stoga im poručujemo da je najbolje rješenje da se oni ostave tog rješavanja, a pogotovo mazanja očiju biračima – istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

Uz to, ova je Vlada pokazala da s INA-om ne misli ništa ozbiljno jer inače ne bi pristala slati naftu u Mađarsku. 

- Važno je pitanje - kako mi vidimo svoju budućnost? Jesu li to bušotine po Jadranu, rabljeni automobili na dizel, više plastike koja je glavni proizvod naftne industrije i općenito potpuna ovisnost o nafti? Mi se ne možemo zamisliti u takvom scenariju. Otkup Ine je korak unatrag i Hrvatska umjesto toga treba odlučiti o prelasku i potpunom oslanjanju na nove izvore energije u budućnosti, što nam je ujedno i jedini način da ne postanemo nečiji naftni interesni poligon. Energija se u današnje vrijeme proizvodi iz energije sunca, vjetra, vodotoka, biomase ili iz topline zemlje i mora i to tu trebamo gledati svoju slobodu i suverenitet – rekao je Davor Nađi, predsjednik stranke FOKUS i naglasio kako je ideja prodaje HEP-a suluda jer struja u današnje vrijeme pokreće gospodarstvo više nego nafta.

Među rijetkima koji su od početka kritizirali ideju otkupa, uz Pametno, bila je i udruga poreznih obveznika Lipa, s predsjednikom Davorom Huićem, sada nezavisnim kandidatom u koaliciji stranaka Pametno, Fokus i Nezavisna lista Zagreb.

- Da bi nešto kupili, druga strana to, prije svega, treba željeti prodati. Za očekivati je da bilo kakvu cijenu koju pokaže studija Lazarda, MOL poveća za još 30, 50 posto, možda i više. Svatko normalan u današnjim uvjetima se pita otkud nam taj novac. Tko kaže da Sisak zauvijek mora biti sinonim za tešku i propalu industriju – kazao je Huić i naglasio kako postoji nekoliko mogućnosti koje bi se trebale ispitati, poput, primjerice, pretvaranje u udio Republike Hrvatske u vlasništvu MOL-a, što se već spominjalo.

- Vidljivo da INA ne napreduje pod mađarskim upravljanjem i da RH, kao najveći dioničar, ostvaruje male koristi iz vlasništva. 2002. godine INA je bila otprilike 2 puta veća od slovenskog Petrola i upola manja od mađarskog MOL-a. Petrol je 2018. godine postao otprilike dvostruko, a MOL peterostruko veći od INA-e - istaknula je Marijana Sumpor, predsjednica Nezavisne liste Zagreb te naglasila da sam povratak kontrolnog paketa dionica INA-e nema smisla, ali kada bi se postavila kompetentna Uprava, tada bi ona ostvarivala profite i ne bi nam bilo u interesu da se riješimo profitabilne kompanije. 

Na temelju iskustva, po povratu u hrvatske ruke ubrzo bi bilo potrebno sanirati gubitke. 

- Mišljenja smo da ne bi bilo dobro prodati MOL-u dionice u vlasništvu RH, jer bi to bio značajniji gubitak energetske samostalnosti. Opravdanost održavanja većih rafinerijskih kapaciteta moguća je samo ukoliko se poveća izvoz naftnih derivata iz Hrvatske – zaključila je Sumpor.

Vaša reakcija na temu