Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PAMETNO PITA Kad će se ukinuti opasnost od elementarne nepogode na Marjanu?

PAMETNO PITA Kad će se ukinuti opasnost od elementarne nepogode na Marjanu?

Skoko kaže da je najbolje vrijeme za pošumljavanje između listopada i prosinca

Prema izvješću Hrvatskog šumarskog instituta, ispunjeni su uvjeti za ukidanje elementarne nepogode na Marjanu jer je iz šume gotovo nestao potkornjak, zbog kojeg je od strane Splitsko-dalmatinske županije u veljači 2019. i proglašena, poručuju iz stranke Pametno.

- Najbolje vrijeme za pošumljavanje je između listopada i prosinca, da bi uopće započelo potrebno je prvo ukinuti opasnost od elementarne nepogode i donijeti Program gospodarenja šumom, koji se zbog nerazjašnjenih vlasničkih odnosa čeka od 2018. godine. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban trebaju donijeti akte potrebne za ukidanje opasnosti od elementarne nepogode, kako bi se ovom jedinom splitskom zelenom oazom počelo upravljati na zakonit način. Borbu protiv potkornjaka smo navodno dobili pa smatramo da je vrijeme da se što prije pristupi obnovi šume – istaknuo je županijski vijećnik Igor Skoko.

Podsjećaju kako je stanje na Marjanu je iz dana u dan sve gore. U kolovozu prošle godine Hrvatski šumarski institut utvrdio je da u šumi ima još 500 zaraženih stabala koja još uvijek nisu uklonjena, a zbog neizglasavanja rebalansa gradskog proračuna upitno je i pošumljavanje koje je gradonačelnik Opara obećao provesti po elaboratu Hrvatskog šumarskog instituta.

- Od 2018. godine poticali smo gradonačelnika Oparu da donese Zaključak o prometu na Marjanu, donesen je jučer. Jasno je da se radi o političkoj 'odmazdi' prema svom višegodišnjem koalicijskom partneru Kerumu, zbog nedolaska njegovih vijećnika na sjednicu Gradskog vijeća. Svima je jasno da je Opara dopuštanjem opasnog prometovanja na Marjanu, godinama štitio privatni interes svoga partnera, čiji članovi obitelji već godinama drže restoran i prateće sadržaje na Benama. Osim što je svojim nečinjenjem doveo u opasnost pješake i rekreativce, time je doprinio zagađivanju i uništavanju Marjana. Vrijeme je da Marjan prestane biti kolateralna žrtva unutarnjih sukoba vladajuće koalicije i da se pokrene pošumljavanje koje će ostaviti šumu u naslijeđe budućim generacijama – izjavila je gradska vijećnica Kristina Vidan.

Vaša reakcija na temu