Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PAMETNO UPOZORAVA Stanje na Marjanu je i dalje alarmantno!

PAMETNO UPOZORAVA Stanje na Marjanu je i dalje alarmantno!

U šumi se ne provodi monitoring, pa ne znamo kako je utvrđeno da je potkornjak gotovo nestao, poručio je Nenad Uvodić

Splitska gradska uprava nedavno je izvijestila kako je dobila izvješće Hrvatskoga šumarskog instituta po kojem su ispunjeni uvjeti za ukidanje elementarne nepogode na Marjanu jer je iz šume gotovo nestao potkornjak, zbog kojeg je ona u veljači 2019. i proglašena. Iz stranke Pametno kažu da su na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o Marjanu, održanoj u siječnju 2020. iz elaborata stručnjaka Hrvatskog šumarskog instituta dobili informaciju da je u Park šumi Marjan novooboljelih stabala 491. Navedeno stanje utvrđeno je snimanjem u kolovozu 2019. godine. Osim 2 stabla koja su nedavno uklonjena jer su predstavljala neposrednu opasnost za posjetitelje Park šume Marjan, nije uklonjeno niti jedno drugo stablo u ovih proteklih 10 mjeseci.

- Imamo oko 500 stabala za koja je u kolovozu prošle godine Hrvatski šumarski institut utvrdio da su zaražena. U šumi se od tada ne provodi monitoring, pa ne znamo kako je utvrđeno da je potkornjak gotovo nestao. U isto vrijeme mjere obnove i pošumljavanja nisu ni u začetku. Sve ovo je još jedan Oparin predizborni marketing kojim nas pokušava uvjeriti da su svi problemi riješeni, a zapravo se prekriva pravo stanje Park šume Marjan i neučinkovitost vladajuće koalicije. Pošumljavanje je trebalo pripremiti za prošlu jesen, po svemu sudeći neće ga biti ni ove godine. S druge strane, još uvijek ne znamo gdje je nestalo 2,15 milijuna kuna proračunskog novca prilikom uklanjanja drvne mase zbog čega je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara po treći put prijavljen DORH-u, samo zbog nezakonitih radnji na Marjanu? – izjavio je Nenad Uvodić te dodao kako ga žalosti spoznaja da Marjan propada, da se i dalje ne zna tko gospodari njime, kao i tko će i kada pristupiti njegovoj obnovi i pošumljavanju. 

Podsjećaju kako je proračunom grada Splita za 2019. bilo predviđeno dva milijuna kuna za sanaciju Park šume Marjan, a do dizanja prve kaznene prijave u srpnju prošle godine na sanaciju je potrošeno znatno više, blizu 7 milijuna kuna, premda gradonačelnik ne može samostalno odlučiti o isplati od preko milijun kuna te je time prekoračio ovlasti.

- Gradonačelnik Opara se oglušio i na mjere koje je donio Hrvatski šumarski institut u veljači 2018. po pitanju suzbijanja potkornjaka, čime je omogućio širenje štetnika u Park šumi Marjan. Takvo postupanje rezultiralo je drugom kaznenom prijavom u ovih godinu dana, a zbog sumnje u nenamjensko trošenje javnog novca uslijedila je i treća prijava u veljači ove godine - zaključuju iz stranke Pametno. 

Vaša reakcija na temu