Pametno: Žnjan ćemo učiniti najpoželjnijim kotarom za život

Pametno: Žnjan ćemo učiniti najpoželjnijim kotarom za život

Sani Mardešić, predsjednik kotara Žnjan u proteklom mandatu, sumirao je do sada napravljeno i najavio velike planove za daljnji razvoja kotara

Stranka Pametno koja je nastala iz inicijative za školu Žnjan – Pazdigrad predstavila je svoj program za kotar Žnjan. Podsjetili su kako su u rujnu 2017. godine djeca tog kotara konačno sjela u školske klupe svoje škole u svom kotaru. 

- Roditelji su odahnuli, nakon 10 godina pisanja dopisa i prosvjeda, prestala je vožnja u druge gradske škole. Značajno je porasla kvaliteta života u kotaru, djeca se druže i idu u školu sa svojim susjedima. Upravo tako vidimo život u kotaru - poručuju iz stranke Pametno i dodaju kako je izgradnja te škole bila velika pobjeda upornosti i volje.

- Otvorili smo školu i sada nastavljamo s novim idejama i projektima, nema više nemogućeg – kaže Sani Mardešić, nositelj liste Pametno na Žnjanu, gradski vijećnik i dosadašnji predsjednik kotara.

Dodao je kako su puno napravili u proteklom mandatu i zahvalio se svima koji su tome pridonijeli i koji su surađivali s njima, a nabrojio je što su učinili i što im je u planu.

- Riješili smo brojne komunalne probleme poput rekonstrukcije nogostupa, postavljanja uspornika, stupića, klupa i rasvjetnih stupova, izrade rukohvata, zaštitne ograde. Kompletno smo rekonstruirali vrh Pazdigradske ulice i učinili ga sigurnijim za prolaz djece i pješaka. Napravili smo dva velika ugibališta za kontejnere, zajedno sa zelenim otocima, postavili mobilno reciklažno dvorište, jedino takvo u Splitu, formirali zaustavno mjesto za opskrbu s okomitom i vodoravnom signalizacijom... Sve to radi urednosti, sigurnosti i boljeg život naših sugrađana, a vodili smo računa i o rekreaciji i društvenom životu kotara. Dali smo izraditi projekt novog vježbališta na dnu Primoštenske ulice koji je upravo ovih dana završen, nedostaje samo troškovnik radova. Održavanjem zelenih površina i sadnjom novog zelenila stvorili smo uvjete ugodnijeg boravka na otvorenom, organizirali radionicu o pravilnom odlaganju otpada, popraćenu igrom za djecu. Za Dane kotara, sad već tradicionalno, s djecom smo tražili skriveno blago, u suradnji sa školom organizirali božićnu predstavu i još mnogo toga. To je tek dio naših planova – nastavlja Mardešić i kaže kako je njihova vizija Žnjana moderan kotar u kojem će se svaki stanovnik osjećati zadovoljno, od vrtićke dobi do umirovljenika. 

Poručuje da će inzistirati na dodatnom povećanju sredstava za kotareve tako da kotarevi prijavljuju projekte i sredstva dobiju oni najbolje osmišljeni i da postoji stroga kontrola trošenja tih sredstava. 

- Kvaliteta života porast će i realizacijom brojnih drugih ideja. U predstojećem razdoblju planiramo ostvariti pješačku komunikaciju sjever – jug, izradom 'skalinade' prema moru. Obnovit ćemo sva postojeća dječja igrališta, uz izgradnju novih, jedno na vrhu spomenute 'skalinade' u Pazdigradskoj ulici i jedno u Primoštenskoj, uz već projektirano vježbalište. I ono najvažnije što će mladim obiteljima, uz školu, znatno olakšati svakodnevne obveze jest izgradnja toliko potrebnog novog vrtića. Učinit ćemo sve da otpad saniramo na najbolji mogući način ugradnjom podzemnih kontejnera prilagođenih razvrstavanju otpada i kanti za pseći izmet zajedno s rukavicama. U dogovoru s MO Stobreč radit će se na izgradnji i uređenju ulice Put Orišca, budućoj važnoj sponi Splita i Stobreča. Tamo se nalazi i veliki prostor Instituta za jadranske kulture kojeg bi kotar odnosno Grad mogao unajmiti ili otkupiti za parking stanara gornjeg dijela Pazdigrada, kojeg kronično nedostaje. Izgradnja Lovrinačke ulice i ulice Put Žnjana dva su najvažnija infrastrukturna projekta za kotar koji moraju i hoće biti dovršeni u sljedećem mandatu, uz što ide i obvezna izgradnja biciklističke staze do Žnjanskog platoa - kaže Mardešić.

Uz već započete radove na dovršetku Pazdigradske i Vinogradske ulice, dodaje, u tijeku je javni uvid za lokacijsku dozvolu.

- Povezanost unutar kotara u sljedeće četiri godine bit će znatno poboljšana - siguran je Mardešić.

Obzirom na brojne mogućnosti koje je kotar dobio izgradnjom nove škole, za razvoj i poticaj druženja susjeda i djece, planiraju organizirati turnire u košarci, nogometu i drugim sportovima, kao i školu plesa jer postoje idealni uvjeti za to. 

- U školi se nastava održava kroz jutro pa je u popodnevnim satima moguća organizacija brojnih društvenih događanja. Tako Pametno planira oformiti i kotarsku kazališnu grupu, obzirom na vrlo uspješnu školsku dramsku sekciju. Kvizovi znanja i razne radionice također su izvrsne ideje za kvalitetno provođenje slobodnog vremena koji samo traže dobru volju, a malo sredstava. Volje i entuzijazma nam ne nedostaje. Zaista nam je namjera da kotar svojim stanovnicima pruži najbolje, od uređene ulice do društvenih sadržaja. Potrudit ćemo se, u 'morskom' dijelu kotara, kraj plaže za pse, realizirati i veliki kružni tobogan. I to nakon što izgradimo ulično vježbalište, popularni 'street workouta', čiji je projekt upravo završen. Ponosni smo na dosad učinjeno, vjerujem kako su građani to prepoznali i kako će Pametno vrlo skoro formirati novo kotarsko Vijeće na Žnjanu - zaključuje Mardešić.

Uz njega su na listi broj 6: Kristijan Bečić, Maja Pivčević, Mladenka Vrcelj, Tonći Vatavuk, Renato Čupić i Marijana Puljak

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14