Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Park šuma zabranila radove u uvali Ježinac: 'Dobili dozvolu za rekonstrukciju, a uklonili potporne zidove'

Park šuma zabranila radove u uvali Ježinac: 'Dobili dozvolu za rekonstrukciju, a uklonili potporne zidove'

'Zahvat je u potpunosti izmijenio krajobraz'

Javna ustanova Park šuma Marjan izdala je zabranu radova u uvali Ježinac u kojoj je privatni investitor dobio dozvolu za djelomičnu rekonstrukciju pristupne rampe za vozila, potpornih zidova i pomoćne zgrade. Ocijenjeno je kako zahvat neće imati značajnog utjecaja na prirodu ukoliko se nositelj zahvata bude pridržavao glavnog projekta, a zaključeno je i kako nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja zahvata na ekološku mrežu jer se lokacija zahvata ne nalazi unutar granica Ekološke mreže RH. 

Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove Park šuma Marjan, pojasnio nam je da su prekinuli radove nakon što su utvrdili da su uklonjeni potporni zidovi na padini iznad uvale. 

'Radilo se o rekonstrukciji, a oni su povadili zidove. Izdana je zabrana daljnjih radova, a investitor ima 15 dana da riješi dokumentaciju i dobije dopuštenje Županije i konzervatora', kazao nam je Grubšić. 

U uvalu Ježinac pozvali su i Građevinsku inspekciju da obavi uviđaj i utvrdi stanje na terenu. 

'Čekamo nalaz inspekcije', potvrdio je ravnatelj Park šume. 

Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan i gradski vijećnik, komentirao nam je ovaj slučaj. 

'Kako je vidljivo iz fotografija, zahvat je u potpunosti izmijenio dio krajobraza, kao i prirodna obilježja terena na kojem se zahvat izvodi. Lokacija se nalazi u zaštićenom dijelu prirode Park šume Marjan te unutar zone najstrože konzervatorske zaštite u zoni zelenila izrazite ambijentalne vrijednosti. 

Mišljenja sam da se ovaj zahvat prethodno trebao pažljivo iskomunicirati, kako s institucijama, tako i s javnosti uz prezentaciju konačnog rješenja. Nikako nije smjelo doći do situacije da su radovi započeli pa da se naknadno traže suglasnosti za nešto što prethodno nije bilo planirano', kazao nam je Marinić.

Vaša reakcija na temu