Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pauk mu dignuo auto, ali iz jednog razloga sud je poništio tu odluku

Pauk mu dignuo auto, ali iz jednog razloga sud je poništio tu odluku

Nalog nije valjano izdan, bez obzira na priloženu fotografiiju

Pauk mu odnio automobil, a sud poništio nalog za naplatu.

Naime, Županijski sud u Zadru svojom je presudom Gž-773/2019-2 od 24. kolovoza 2020. potvrdio presudu nižestupanjskog suda kojom je odbijen tužbeni zahtjev za isplatom naknade po osnovi naplate po nalogu za premještanje vozila, piše Poslovni dnevnik.

Tako je u presudi posebno istaknuto 'da je analizom odredbe čl. 84. st. 1. točka 5. ZSPC razvidno da se za premještaj vozila mora ispuniti uvjet da vozilo smanjuje preglednost prometa. Uvidom u Nalog za premještaj utvrđeno je da je izdan pozivom upravo na čl. 84. st. 1. točku 5. ZSPC. No, navodeći opis prekršaja u Nalogu za premještaj ne navode se svi elementi te odredbe. Opisujući prekršaj, dakle utvrđujući činjenično stanje, u Nalogu se ne utvrđuje da vozilo smanjuje preglednost prometa što je nužan uvjet da bi se odredio premještaj vozila (navodi se samo da je vozilo zaustavljeno tj. parkirano na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbližeg ruba poprečnog kolnika). Dakle, iako se nalog poziva na primjenu čl. 84. st. 1. točka 5. ZSPC, prema samom opisu prekršaja navedenom u Nalogu za premještaj ne proizlazi da su se ispunili uvjeti iz te odredbe'.

Sud je tako utvrdio da Nalog za premještaj nije valjano izdan i ne dokazuje sve što se trebalo utvrditi prilikom premještaja vozila, pa je i premještaj po tom nevaljanom nalogu nezakonit. Okolnost što je u žalbenom postupku isticano da je dostavljena fotografija nepropisnog parkiranog vozila i da činjenica smanjene preglednosti vozila u konkretnom slučaju proizlazi iz fotografije koja je sastavni dio opisane Naredbe, sud nije ni malo fascinirala. Nalog je strogo formalna isprava i u nalogu za premještaj moraju biti navedene sve odlučne činjenice koje su potrebne da bi se po toj javnoj ispravi postupilo. Ukoliko tome nije tako, a nije bilo, sud utvrđuje da je konkretni premještaj nezakonit.

Vaša reakcija na temu