Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Pauk prijavio inspektoratu Čistoću i Splitsku obalu: 'Postoje ozbiljne sumnje na utaju poreza'
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

Pauk prijavio inspektoratu Čistoću i Splitsku obalu: 'Postoje ozbiljne sumnje na utaju poreza'

'Nedvojbeno je kako od dolaska direktora Karoglana i Ciprijana imamo dosad neviđen slučaj'

Martin Pauk, vijećnik Domovinskog pokreta u splitskom Gradskom vijeću, prijavio je inspektoratu Porezne uprave sumnjive radnje između gradskih tvrtki Čistoća i Splitska obala.

'Splitska obala, prema vlastitom izvješću, u 2022. godini uprihodila je 286 tisuća eura za program čišćenja plaža koje nemaju koncesionara i o kojima se posredno preko te tvrtke brine Grad Split. Budući da za posao čišćenja plaža nema sve potrebne strojeve, vozila i radnike, za taj posao inače angažira Čistoću koja joj po obavljenom poslu uredno fakturira i naplati odrađeno. 

Međutim iz dostupnih dokaza i komunikacije nedvojbeno je kako od dolaska direktora Ivice Karoglana i direktora Marijana Ciprijana imamo dosad neviđen slučaj - gradska tvrtka obavi posao, izda radne naloge radnicima, a potom ne fakturira i ne naplati taj posao, dok druga tvrtka Splitska obala uredno od Grada dobije sredstva za taj isti posao. Zbog takve dosad neviđene radnje postoje ozbiljne sumnje na utaju poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost te ovim putem hitno tražim da se obavi porezni nadzor na temelju službenih e-mailova Čistoće d.o.o Split iz kojih je razvidno da su usluge čišćenja i odvoza otpada izvršene na temelju radnih naloga, a nikad nisu naplaćene', istaknuo je Pauk na konferenciji za medije.

Podsjetio je kako je na sjednici Gradskog vijeća održanoj prošlog tjedna iznio ozbiljne optužbe o načinu dobavljanja radnog materijala za odlagalište Karepovac - konkretno zemlje i jalovine. 

'Iz nepoznatog razloga tvrtka Čistoća smanjila je količine i onemogućila privatnim poduzetnicima da im dostavljaju zemlju za natkrivanje odlagališta koju im je naplaćivala 5 kuna po toni, a s druge strane nabavljaju materijal po skoro 10 puta većim cijenama od druge tvrtke. Možda je najbolji i najsvježiji dokaz trenutna gradnja garaže na splitskim Lokvama i iskopi koji trenutno traju - tvrtka MP Beton cijelo je vrijeme iskopanu zemlju vozila u Cemex gdje odlaganje košta oko 25 kuna po kubnom metru, dok je na Karepovcu cijena 5 kuna po toni. Osim što je odlaganje mnogo skuplje, skuplji je i prijevoz jer je udaljenost tri puta veća, a na koncu sve to plaćaju građani Splita koji financiraju gradnju garaže, pa tako i zemljane radove. Nakon moje reakcije na Gradskom vijeću već možete pogoditi - odjednom se ta zemlja može odlagati na Karepovac i nema nikakvih prepreka. Pitam se pokušava li netko zamesti tragove svoje rabote', upozorio je vijećnik Domovinskog pokreta.

Naveo je kako postoji i treći problem povezan s agencijom za zapošljavanje DEKRA. Pauk je iznio kako joj je direktor Čistoće direktnom pogodbom omogućio posao koji je po zakonu trebao ići putem javne nabave zbog visine novčanog iznosa. 

'Prema našim saznanjima, od 1. kolovoza 2022. godine dosad. što je ukupno 6 mjeseci, ta tvrtka Čistoći konstantno fakturira rad za približno 20 radnika, što prema prosječnim plaćama znači da se radi o iznosu koji debelo premašuje milijun kuna. Za svaki posao veći od 200 tisuća kuna potrebna je provedba javnog natječaja na Elektronskom oglasniku javne nabave. Ova saznanja podrobno ćemo potkrijepiti dokazima kad vas idući put pozovemo na konferenciju za medije ispred DORH-a', naglasio je. 

Napomenuo je kako svakodnevno dobiva informacije o malverzacijama kako u gradskim tvrtkama tako i u samoj Banovini, i to od hrabrih građana i zaposlenika. Izgledno je, tvrdi, kako će često imati ovakve prijave i iznošenja dokaza. 

'Svoje izvore nikad nisam odavao te svima jamčim stopostotnu anonimnost i zaštitu, stoga pozivam sve Splićane da mi se bez zadrške obrate sa svim sumnjama i dokazima u nečasno djelovanje dužnosnika i ravnatelja gradskih tvrtki. Porezna uprava uhvatila je i Al Caponea, a kako neće jednog Škilju iz Zagvozda', poručio je Martin Pauk, referirajući se na Karoglana rođenog na imotskom području. 

Upitan o kojim se točno iznosima radi, uzvratio je kako je razvidno da je riječ o 286 tisuća eura u protekloj godini, kako je već rekao, te da je ove godine planirano 307 tisuća eura za čišćenja plaža. 

'To je iznos koji dobivaju za čišćenje plaža koje nemaju koncesionara. Primjerice, plaža Kašjuni trenutno ima koncesionara, stoga sam koncesionar mora brinuti o čišćenju i o dohranjivanju materijalom. O plažama koje nemaju koncesionara, brine se Grad Split, odnosno plaća dohranjivanje i čišćenje', obrazložio je. 


Kao jedan od dokaza prethodno je spomenuo e-mailove koje posjeduje, no napomenuo je kako su se najprije zaposlenici počeli pitati što se događa. 

'Sama priča krenula je s problemom kolektivnih ugovora koje im odjednom žele smanjiti jer tvrtki nedostaje novca. Potom su radnici počeli češljati zašto tvrtki nedostaje novca te tako sami došli do saznanja da se određene stvari ne fakturiraju te da nema određenih prihoda koje je tvrtka imala poput ovog s radnim materijalom za zatrpavanje odlagališta. Sve podatke uredno prikupljamo i kad ih dobijemo kompletne, iznosimo ih istražnim tijelima', izložio je. 

Osvrnuo se i na svoje izjave tijekom prošle sjednice Gradskog vijeća, koje su izazvale žestoku reakciju dogradonačelnika Bojana Ivoševića

'Volio bih da me tuže jer će svaka vrsta istrage otkriti što se konkretno događa. Ako je netko čist i svjestan je da ništa nije pogrešno radio, ne bi panično reagirao kao dogradonačelnik Ivošević', zaključio je. 

Vaša reakcija na temu