Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Pavo Barišić kandidat za predsjednika Međunarodne paneuropske unije

Pavo Barišić kandidat za predsjednika Međunarodne paneuropske unije

Svojim dugogodišnjim angažmanom u Paneuropi dokazao svoju predanost

Prof. dr. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije i glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije, bit će kandidat za predsjednika Međunarodne paneuropske unije na Općoj skupštini koja će se održati 14. i 15. veljače 2025. u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Tako je odlučilo Predsjedništvo krovne paneuropske organizacije unije na svojoj sjednici u Splitu, prihvativši prijedlog aktualnog predsjednika Alaina Terrenoira, koji ovu funkciju obnaša već dvadeset godina.

'Prije gotovo dvadeset godina, Otto von Habsbourg zamolio me da ga naslijedim na mjestu predsjednika Međunarodne paneuropske unije. U svojoj kandidaturi slijedio sam primjer prvog predsjednika Richarda Coudenhove-Kalergija, koji je želio da Otto von Habsbourg preuzme paneuropsku baklju. U ovom novom razdoblju stogodišnje povijesti paneuropskog pokreta došlo je vrijeme da predam predsjedničku funkciju. Nakon što su dva predsjednika bila iz srednje Europe, a jedan iz zapadne, vjerujem da je došao trenutak da novi predsjednik bude s jugoistoka Europe. Stoga sam, nakon pažljivog razmatranja, odlučio predložiti Pavu Barišića za novog predsjednika', izjavio je Terrenoire, dodavši da je Barišić svojim dugogodišnjim angažmanom u Paneuropi dokazao svoju predanost.

Sjednica Predsjedništva održana je u sklopu međunarodne konferencije 'Misija Europe u svjetskom poretku mira', koja je od 25. do 27. listopada 2024. u Splitu i Sinju okupila više od 70 predstavnika paneuropskih organizacija iz 12 europskih zemalja te predstavnika hrvatskih i europskih institucija.

O ovoj iznimno aktualnoj temi na konferenciji su pored predstavnika paneuropskih organizacija govorili: Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije; Ivan Pavić, predsjednik splitskog ogranka Hrvatske paneuropske unije; Aleksandra Markić Boban, ravnateljica Ureda Zaklade Hanns Seidel u Zagrebu; Holger Haibach, ravnatelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju; Stipe Čogelja, zamjenik župan Splitsko-dalmatinske županije; Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne paneuropske unije, te Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu; Zlatko Kramarić, veleposlanik Republike Hrvatske u Albaniji, Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije. Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije i Davor Ivo Stier, zastupnik u Europskom parlamentu sudionicima su uputili video poruke.

Zajednička poruka svih govornika bila je jasna: europska zajednica država i naroda, utemeljena na miru, mora zajednički raditi na osiguravanju stabilnosti i sigurnosti, svjesna izazova koji nas očekuju. Naglašeno je kako Europska unija, suočena s novim svjetskim okolnostima, treba još snažnije i glasnije zagovarati mir. Nikada u ljudskoj povijesti nije bilo 70 godina neprekinutog mira na nekom području, a upravo tome svjedoči postojanje Europske unije. U godinama nakon strahota dvaju svjetskih ratova, EU je postala uzor rješavanja sukoba dijalogom i zajedničkim interesima, umjesto oružjem. Ta sposobnost Europske unije da održi mir ima dalekosežan utjecaj na cijeli svijet.

Organizator je konferencije Hrvatska paneuropska unija, dok su suorganizatori Međunarodna paneuropska unija i Viteško alkarsko društvo 'Sinj'. Pokrovitelji su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Sinj. Potporu su osigurali Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Hanns Seidel, Zaklada Konrad Adenauer, Zaklada Robert Schuman, Cestar d.o.o. – Split te Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Paneuropska unija osnovana je 1922. kao odgovor na strahote Prvog svjetskog rata i potrebe gradnje snažne europske zajednice država i naroda. Svojim idejama dala je temelje današnje Europske unije.

Vaša reakcija na temu