Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić PET GODINA ZA POKUŠAJ UBOJSTVA BEKAVCA 'Vi meni sudite, a vama će Bog suditi'

PET GODINA ZA POKUŠAJ UBOJSTVA BEKAVCA 'Vi meni sudite, a vama će Bog suditi'

Ivan Giljanović burno je reagirao kada je čuo sankciju sutkinje Višnje Strinić

'Ovo će vam pasti. Sudili ste me po imenu, prezimenu. Niste vjerodostojni. Koliko su vam platili za ovakvu presudu? Vi meni sudite, a vama će Bog suditi. Robija me ne boli, dajte još 10 godina, ja sam na robiji kući. Silovateljima dajete dvije godine. Malo je pet, dajte mi 25. Ja sam najjači', vikao je Ivan Giljanović danas u velikoj dvorani splitske Palače pravde. 

Burno je reagirao kada je čuo da ga je vijeće sutkinje Višnje Strinić osudilo na pet godina zatvora zbog pokušaja ubojstva Marka Bekavca u kafiću Clo 1. svibnja prošle godine. 

Nezadovoljan što sudsko vijeće nije prihvatilo njegove argumente da mu je Bekavac prijetio i da ga je htio onesposobiti da ne dođe do pištolja, a ne ubiti, Giljanović je najprije htio napustio sudnicu. 

'Idem ća, ne mogu ovo slušati…'

Krenuo je prema izlazu, no na naredbu izuzetno strpljive predsjednice sudskog vijeća, vraćen je na svoje mjesto. Sutkinja Strinić unatoč svemu htjela je da Giljanović sasluša presudu i obrazloženje. Nastavio se, međutim, buniti pa je na kraju izveden iz dvorane.

Giljanović je u Bekavca ispalio šest hitaca. Pogodio ga je četiri puta u noge i ruku. Prvi put je zapucao u kafiću s pola metra udaljenosti. Bekavac je pojurio vani, Giljanović ga je pratio u stopu i pucao. Cijeli događaj snimilo je osam kamera video nadzora kafića. Bekavac i Giljanović prvo su se zagrlili i poljubili, onda je počelo naguravanje i pucanje...

'Okrivljeni je postupao s neizravnom namjerom. On je to negirao. Tvrdio je da je postupao u nužnoj obrani i na mah, međutim, nismo prihvatili njegovu obranu jer je u suprotnosti s izvedenim dokazima. Bekavac je okrivio sebe. Kazao je da mu je okrivljeni pucao u noge i da ga nije htio ubiti. Nismo ni to prihvatili. Htio je pomoći okrivljeniku', kazala je sutkinja Strinić. 

Sudsko vijeće nije prihvatilo tvrdnju da je Bekavac u kafiću imao torbicu s pištoljem, a ni da ga je Giljanović hicima pokušao spriječiti da dođe do auta i uzme pištolj. Torbica je nađena automobilu Marka Bekavca. Nije bilo pištolja, samo tri mobitela. 

'Okrivljeni je na sastanak došao s pištoljem, svjesno je preuzeo rizik da usmrti žrtvu. Smrtna posljedica izostala je zbog sretnih okolnosti, pomicanja žrtve i nepreciznog gađanja. Ovdje se ne može raditi ni o usmrćenju, ni o nužnoj obrani. Vijeće nije prihvatilo obranu okrivljenog da mu je žrtva upućivala prijetnje. Svjedoci nisu imali saznanja o ranijim sukobima, a okrivljeni nije policiji prijavio prijetnje, niti bi primio tako opasnu osobu kod svoje obitelji. Ne bi se dogovarao ni za sastanak, niti bi ga grlio i ljubio', navela je u obrazloženju sutkinja Strinić. 

Olakotne okolnosti bile su smanjena ubrojivost te Giljanovićeve obiteljske prilike, otac je troje maloljetne djece. Otegotna okolnost je ranija osuđivanost za iznude i lihvarske ugovore. Zbog toga sudsko vijeće nije moglo ni ublažiti kaznu pa je Giljanoviću izrečen zakonski minimum od pet godina zatvora, što podrazumijeva i obligatorni pritvor, pojasnila je sutkinja Strinić.     

Vaša reakcija na temu