Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash.com Peticija protiv lovišta na Drveniku Velom i Malom

Peticija protiv lovišta na Drveniku Velom i Malom

Boravak lovaca na naseljenim otocima onemogućuje normalan život stanovništva, regularne poljoprivredne radove i razvitak ruralnoga turizma

Dana 30. srpnja Splitsko-dalmatinska županija objavila je javni natječaj za davanje u zakup zajedničkih lovišta na otocima Drveniku Velom i Malom. Na sastanku Mjesnoga odbora Veloga Drvenika održanog 23. 8. 2020. i Malog Drvenika održanog 24. 8. 2020. donesena je odluka kojom se izražava protivljenje spomenutoj koncesiji. 

- Boravak lovaca na naseljenim otocima onemogućuje normalan život stanovništva, regularne poljoprivredne radove i razvitak ruralnoga turizma. Također se dovodi u opasnostopstanak suhozida, zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Stanovnici smatraju da oba otoka nisu pogodna za ustanovljavanje lovišta jer su sve parcele ograđene suhozidima koji po zakonu sprječava prirodnu migraciju dlakave divljači - poručili su pokretači peticije.

'...u rasadnicima, nasadima voćaka, vinove loze i višegodišnjega ukrasnog, ljekovitog i drugog bilja koji su namijenjeni intenzivnoj proizvodnji te pašnjacima, ako su ograđeni ogradom koja sprječava prirodnu migraciju dlakave divljači...' (II. LOVIŠTA, VRSTE LOVIŠTA I POVRŠINE NA KOJIM SE NE USTANOVLJUJU LOVIŠTA/1. Lovišta/ Članak 11. (3) Po zakonu o lovstvu /Klasa: 011-01/18-01/126 /Urbroj: 71-06-01/1-18-2 tiskano u Narodnim novinama (NN 99/2018) dana 09.11.2018)

- Pretvaranje naših otoka u lovišta implicira degradaciju umjesto razvoja otoka u smjeru održivoga razvoja, stoga su stanovnici Drvenika Velog pokrenuli peticiju protiv ustanovljavanja lovišta na svom otoku te očekuju od Republike Hrvatske da im prema njihovom osnovnom ljudskom pravu definiranom i po zakonu Europske unije osigura pravo na neometano upravljanje vlastitim zemljištem - rekli su pokretači peticije.

Osim toga stanovnici i vlasnici nekretnina i zemljišta ne dopuštaju da se životinje ubijaju na njihovim posjedima i ogradama jer i one imaju pravo na život.

Peticija se također može potpisati i na linku.

Mole se svi koji žele potpisati peticije da to naprave što prije jer je krajnji rok za predaju peticije u Splitsko-dalmatinsku županiju 31. kolovoza 2020.

Kontakt: 0981378720 Ivan Škoko

Vaša reakcija na temu