Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Petroslav Sapunar primio gradonačelnicu Tacome Vitoriu Woodards

Petroslav Sapunar primio gradonačelnicu Tacome Vitoriu Woodards

Tacoma ima sa Starim Gradom potpisan ugovor o kulturnoj suradnji

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar upriličio je danas u zgradi Županije primanje za Vitoriu Woodards, gradonačelnicu Tacome (Sjedinjene Američke Države), grada koji sa Starim Gradom ima potpisan ugovor o kulturnoj suradnji. S gradonačelnicom u pratnji je bila i prva žena direktorica luke Tacoma, Claire Petrich.

Predsjednik županijske Skupštine Sapunar je u izjavi za medije kazao:

- Znamo da su kroz povijest brojni Hrvati bili prisiljeni napuštati svoje domove u potrazi za boljim životom. Tako su i u Tacomu u prošlom stoljeću stigli mnogi ribari i brodograditelji, podrijetlom iz svih krajeva Dalmacije, najviše s naših otoka. Tim ljudima je posvećena i izložba koju su Starom Gradu priredile Branka Bezić Filipović iz Hrvatske Matice iseljenika i Claire Petrich iz Tacome, koja je također danas s nama. Njezin djed je bio brodograditelj koji je još 1949. godine sagradio možda najveći tunolovac na svijetu - kazao je Sapunar te podsjetio na uspješni posjet gradu Tacomi prije tri mjeseca kada je s gradonačelnicom Vitoriom Woodards potpisao Protokol o suradnji Tacome i Starog Grada, koji otvara nove mogućnosti suradnje cijele Županije s Tacomom i državom Wasghington na području kulture, sporta i ekonomije, o čemu je upoznat i što je pozdravio i župan Blaženko Boban.

Gradonačelnica Tacome Vitoria Woodards je kazala: 

- U kratkom posjetu, najprije gradu Splitu, a onda i Starom gradu i otoku Hvaru, nastojat ću naučiti što više o kulturi, povijesti i načinu života ovdašnjih ljudi, te ćemo u budućnosti otvoriti nove mogućnosti suradnje naših gradova - kazala je gradonačelnica koja će nakon ovoga posjeta obići jedan grad prijatelj u Ukrajini.

Kazala je da grad Tacoma ima takvih 15 gradova prijatelja. Ona je kao dijete živjela jednu godinu dana u Njemačkoj, budući da joj je otac bio američki vojnik, a i sama je bila službenica američke vojske. Majka joj je podrijetlom iz Engleske, a ovo joj je prvi posjet Europi, nakon ranog odlaska iz Njemačke.

Članica Gradskog Vijeća Tacome i predsjednica uprave Luke u Tacomi, Claire Petrich, čiji je djed podrijetlom iz Starog Grada je rekla da ne zna baš puno hrvatskih riječi, ali da su u Tacomi organizirali učenje hrvatskog jezika za djecu i odrasle.

- Bila sam više puta u Hrvatskoj i svaki put sam puna snažnih emocija. U Tacomi djeluje i Slavonian Hall, zajednica Hrvata iz Slavonije, ali ih ima i iz drugih krajeva - rekla je Petrich i obećala ponovno doći u rodni kraj svoga djeda.

Branka Bezić Filipović je kazala da je u osnovi programa Hrvatske matice iseljenika povezivanje naših iseljenika diljem svijeta s rodnim krajem.

- Planiramo razmjenu studenata sa Sveučilištem u Tacomi, suradnju u turizmu i kulturi. Uz pomoć Splitsko-dalmatinske županije smo za Hrvate Južne Amerike organizirali online besplatno učenje hrvatskog jezika putem wbinara koje održavaju profesori s ASPIRA-e. Sada takav način učenja jezika planiramo proširiti i na naše zajednice u Sjevernoj Americi. Naši su ljudi poznati po lakoj prilagodbi novim sredinama. Zamislite, mnogi od naših Hrvata u Tacomi, iako bez formalnog obrazovanja, su se upuštali u gradnju brodova po čemu su, kao i po ribarstvu, danas poznati u ovom dijelu Amerike - kazala je Bezić Filipović.

Polovicom svibnja ove godine predsjednik Skupštine Sapunar i Branka Bezić Filipović su posjetili Tacomu, gdje su potpisali Povelju prijateljstva Starog grada i Tacome. Tada su Sapunar i Filipović-Bezić posjetili Point Defiance Park, Point Defiance Park, Tacoma Historical Society, Skansi Park u Gig Harboru i gradsku vijećnicu grada Tacome.

Vaša reakcija na temu