Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Pijan maltretirao suprugu i trudnu kćer, dobio uvjetnu kaznu i liječenje od alkoholizma

Pijan maltretirao suprugu i trudnu kćer, dobio uvjetnu kaznu i liječenje od alkoholizma

Ovisnost je imala presudan utjecaj na nasilničko ponašanje

U Splitu je zbog višegodišnjeg obiteljskog nasilja nad suprugom i kćeri na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana nepravomoćno osuđen 65-godišnji umirovljenik. Sutkinja mu je izrekla i sigurnosnu mjeru obaveznog liječenja od ovisnosti, tj. alkoholizma jer je okrivljeni kaznena djela počinio pijan. 

Suprugu i kćer vrijeđao je i psovao, nazivao ih je pogrdnim imenima, razbijao kuhinjska vrata i zatvarao dotok vode kako bi im onemogućio kupanje i održavanje osobne higijene. Kćer i supruga su bježale u spavaću sobu i zaključavale se. Policiju su pozvale nakon što ih je okrivljeni napao dok su ručale. Psovao ih je i vrijeđao, pokidao je zavjese. Kćer je bila trudna. 

Okrivljeni je potvrdio da je vrijeđao suprugu, ali tvrdi da mu je uzvraćala istom mjerom. Na kćer bi samo povisio glas nastojeći joj ukazati na majčino ponašanje, branio se. Negirao je da je razbijao vrata i zatvarao vodu, a negirao je i napad u kuhinji. Naveo je kako je supruga inzistirala na podjeli vlasništva nad stanom nakon čega je on podnio prijedlog za razvod braka. Unatoč razvodu ostali su živjeti u istom stanu. 

Oštećenice su navele da se okrivljeni vraćao u stan pijan i vrijeđao ih. Sud im je poklonio vjeru i odbacio obranu okrivljenog kao neuvjerljivu, neargumentiranu i usmjerenu na izbjegavanje kaznene odgovornosti. Kod odluke o sankciji kao olakotne okolnosti uzete su kaznena neosuđivanost i smanjena ubrojivost, a kao otegotna prekršajna osuđivanost zbog obiteljskog nasilja. Posebno olakotne okolnosti, zbog kojih su primijenjene odredbe o ublažavanju kazne, bile su loše zdravstveno stanje i poodmakla dob. 

Sud smatra da će uvjetna kazna polučiti svrhu kažnjavanja, posebno imajući u vidu da se okrivljeni odselio iz stana u kojem je živio s oštećenicama te da je proveo mjesec i pol dana u istražnom zatvoru. Izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog liječenja ovisnosti o alkoholu, koja je imala presudan utjecaj na nasilničko ponašanje, navodi se u presudi.

Vaša reakcija na temu