Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Pijani 73-godišnjak izazvao prometnu nesreću, izmjerena mu 2,53 promila alkohola

Pijani 73-godišnjak izazvao prometnu nesreću, izmjerena mu 2,53 promila alkohola

Srećom, nije bilo ozlijeđenih

Jučer, 4. srpnja, oko 14 sati u Zadru - na semaforiziranom raskrižju Ulice Ante Starčevića, Ulice Franka Lisice i Ulice 7. domobranske pukovnije - 73-godišnjak je, upravljajući osobnim automobilom zadarskih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,53 g/kg, izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Naime, uslijed nepropisnog kretanja kolnikom i utjecaja alkohola vozač se na raskrižju nije kretao sredinom kolnika. Iz tog je razloga prilikom skretanja ulijevo prešao na suprotni kolnički trak te izletio vozilom na nogostup. Potom je prilikom nekontroliranog vraćanja na kolnik udario u teretni automobil zadarskih registracijskih oznaka, koji je bio zaustavljen na raskrižju zbog upaljenog crvenog svjetla. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba.

Radi sprječavanja počinitelja prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola da nastavi s činjenjem prekršaja, policijski službenici su vozača uhitili. Odredili su mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Policijska uprava zadarska i ovom prilikom upozorava na opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola. 

'Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije. Vozači postaju neoprezni i skloni kršenju prometnih propisa, umanjuju opasnost i precjenjuju svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Upozoravamo kako upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola pridonosi češćem izazivanju prometnih nesreća, posebice nesreće sa stradalim osobama i velikom materijalnom štetom. Posebno ističemo da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića', istaknuli su iz policije.

Uputili su i savjete vozačima koji su konzumirali alkohol.

'Ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite - koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost. Koristite javni prijevoz. Koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije. Ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag. Zamolite nekoga trijeznog da vas odveze. Ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića. 

Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu. U noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste', apelirali su. 

Vaša reakcija na temu