PILOT AKCIJA Pametni vodomjeri na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije

PILOT AKCIJA Pametni vodomjeri na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije

Organiziran je posjet lokaciji Funkcionalnog urbanog područja

Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split (VIK) organizirao je posjet pilot lokaciji Funkcionalnog urbanog područja (FUA) na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. Posjet je okupio predstavnike projektnih partnera VIK-a, JU RERA S.D. te domaćina FGAG-a, kao i predstavnike vanjskih stručnjaka na projektu.

Prikazana je trenutno instalirana oprema pilot akcije koja je razvijena u sklopu projekta 'City Water Circles - CWC' sufinanciranog iz Programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2014.-2020.

Cilj projekta jest primijeniti nova inovativna rješenja - opremu za uštedu vode i pametno mjerenje potrošnje vode te podići svijest javnosti o načinu upotrebe voda u domaćinstvima i gradskom upravljanju vodom.

Predstavnik FGAG-a doc. dr. sc. Ivo Andrić i predstavnik Waveforma doc. dr. sc. Petar Šolić prisutnima su ukazali na to da je cilj razvijene pilot akcije podizanje svijesti o potrošnji vode putem praćenja njezina utroška u zgradi FGAG-a u stvarnom vremenu i to pomoću prikaza trenutnog utroška na interaktivnoj ploči u auli zgrade.

Za provedbu pilot akcije bilo je potrebno analizirati dostupne 'IoT' tehnologije (Internet of things technologies) i odabrati koja najbolje udovoljava zahtjevima instalacije uređaja za praćenje utroška vode - pametnog vodomjera. Temeljem provedenih ispitivanja, pametni vodomjeri ugrađeni su na tri lokacije unutar i ispred zgrade, na kojima postoji drukčiji uzorak potrošnje s obzirom na njihovu namjenu (uredi, učionice, restoran). Dobivene podatke moguće je koristiti za izradu analiza u vremenu, detektiranje kvarova, ali i u edukativne svrhe.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(90000, "");
Pregledaj komentare