Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Image by Hands off my tags! Michael Gaida from Pixabay PITAJTE GRADSKU UPRAVU Hoće li gradonačelnik realizirati predizborno obećanje - gradnju stanova za dugoročni najam?
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

PITAJTE GRADSKU UPRAVU Hoće li gradonačelnik realizirati predizborno obećanje - gradnju stanova za dugoročni najam?

Odgovorili su da se aktivno radi na projektu Korešnica

Kupnja ili najam stana u Splitu postalo je gotovo nedostupno građanima s prosječnim primanjima. Lutrija je pronaći stan po cijeni od čak 600 eura mjesečno, a da pritom uspijevate prehraniti sebe i obitelj do iduće plaće.

Jedno od predizbornih obećanja gradonačelnika Ivice Puljka je izgradnja stanova za dugoročni najam. Baš to obećanje je jedino koje zanima našeg čitatelja, oca šestero djece i hrvatskog branitelja koji je podstanar više od 23 godine. U sklopu projekta Naš grad, tražio je od nas da pitamo Gradsku upravu radi li se na realizaciji predizbornog obećanja.

- Nužno je i žurno što prije i što masovnije krenut s programom POS-najma kako bi nam mladi ubuduće ostajali tu živjet, radit i doprinosit široj zajednici. Koliko se sićan, to i jest bila jedna od glavnih točaka programa skoro svih stranaka i gradonačelničkih kandidata - komentirao je naš čitatelj, između ostalog.

Od Banovine smo tražili da nam navedu sve što se poduzelo po pitanju razvoja priuštivog stanovanja. Odgovorili su da se aktivno radi na projektu Korešnica. Konkretno, navode, poduzimaju se koraci da bi se prijenos prava vlasništva s Republike Hrvatske na ime Grada Splita do kraja realizirao.

- Prikupljaju se podaci za izradu programa stambenog zbrinjavanja na predmetnom području koji će sadržavati okvirni terminski plan realizacije, okvirni broj osoba/obitelji koje se planira stambeno zbrinuti (broj stambenih jedinica) te opis aktivnosti kojima će se ostvariti planirano stambeno zbrinjavanje. Izrada programa je zadnji administrativni korak koji je potreban - nabrojali su.

Nadalje, rečeno nam je kako se izrađuje nova okvirna procjena troškova za realizaciju prve faze projekta: realizaciju komunalne infrastrukture na jugozapadnom dijelu obuhvata i izgradnju otprilike 300 stanova, dječjeg vrtića i komercijalnog centra, a očekivani trošak je oko 60 milijuna eura.

- Povećao se trošak s obzirom na to da je prevelik protek vremena od izrade Preliminarnog poslovnog plana za naselje (prosinac 2020.) i da su od tada značajno povećani troškovi izgradnje - kazali su iz Banovine.

Dodaju kako je do sada je provedena parcelacija u skladu s Prostornim planom uređenja grada Splita, formirane su čestice koje se u cijelosti nalaze unutar građevinskog područja, proveden je upis novoformiranih čestica u Zemljišnoknjižni odjel i katastar, proveden je Urbanističko - arhitektonski natječaj te je donesen Urbanistički plan uređenja kojim su na predmetnom području stvoreni svi preduvjeti za izgradnju.

Osim Korešnice, kazali su da se aktivno radi na iznalaženju drugih lokacija i modela za gradnju stanova za priuštivi najam.

-  U tom kontekstu napravljen je popis zemljišta u vlasništvu Grada te se analiziraju mogući modeli gradnje stanova na tim zemljištima: gradnja vlastitim sredstvima, sredstvima iz povoljnih dugoročnih kredita razvojnih banaka uz poček otplate, putem prijenosa prava građenja, javno-privatno partnerstvo i sl. Isto tako, s ciljem iznalaženja novih lokacija za izgradnju stanova za priuštivi najam, analizira se važeća prostorno-planska dokumentacija te se razmatra mogućnost uvođenja pojma 'priuštivo stanovanje' u plansku dokumentaciju - odgovorili su nam iz Gradske uprave.

Kao zaseban projekt, dodaju, dovršena je analiza prakse europskih gradova - model mobilizacije praznih stanova u privatnom vlasništvu i njihovog stavljanja u sustav dugoročnog najma uz garanciju Grada Splita.

- Ovakav model predložen je i u izvještaju Europske komisije u prosincu 2022. godine kao vrlo potentna mjera. Nastavno na sve navedeno, nakon napravljenih analiza i izvedenih zaključaka, Grad Split krenuo je u implementaciju onoga što je, u odnosu na zakonsku legislativu, moguće te upravo oformljava stručno tijelo koje će biti zaduženo isključivo za provedbu stambene politike, s vrlo ambicioznim i jasnim planom i rokovima realizacije, a o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena - poručili su iz Gradske uprave.

Vaša reakcija na temu