Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PITAJTE GRADSKU UPRAVU Kakav je plan sadnje stabala u Splitu i postoji li uopće?
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

PITAJTE GRADSKU UPRAVU Kakav je plan sadnje stabala u Splitu i postoji li uopće?

Nicali su čempresi, crni borovi, pinija, javor, planika, breza, rogač, smokva, poljski jasen, crni jasen, orah, lovor, divlja jabuka, malolisna lipa, velelisna lipa, bijeli dud...

Splićani sanjare o drvoredima, gustim krošnjama i ulicama pod prirodnom hladovinom. U sklopu projekta Naš grad, čitateljica nas je uputila da pitamo Gradsku upravu postoji li plan sadnje stabala te što možemo očekivati po tom pitanju?

- Dojam je da se sadi neplanski i većinom tamo gdje već ima stabala, pa se samo bez veze dodaju sadnice - navela je, između ostalog.

Odgovor smo potražili u Parkovima i nasadima, gradskoj tvrtki koja je zadužena za taj dio posla. Naime, u sklopu javnog poziva za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama provedena su dva projekata: 'Obnova zelene infrastrukture grada Splita' i 'ZaZeleni Split'.

Obnova zelene infrastrukture podrazumijeva povećanje broja stabala, kao i dostupnost pitke vode na javnim površinama. Tijekom ove godine na 29 lokacija u gradu zasadile su se voćke murve i višnje, te su na istom mjestu osvanule slavine s pitkom vodom.

Odabrane lokacije na kojima se stvarala zelena oaza s voćkama i slavinama predstavljaju točke javnog okupljanja građana i posjetitelja, poput rekreacijskih i sportskih sadržaja, igrališta za djecu i parkova.

Projektom 'ZaZeleni Split', objasnili su iz gradske komunalne tvrtke, povećan je broj stabala na području grada te su se tako nastojale ublažiti negativne posljedice klimatskih promjena na zdravlje građana i ekosustav. Projektom je bila planirana sadnja oko tisuću stabla te uređenje novih površina u istočnim dijelovima grada gdje nedostaje zelene javne infrastrukture. Najavljeno je formiranje ozelenjenih elemenata za zaštitu od vjetra te rješenja koja će omogućiti provjetravanja u ljetnim mjesecima.

Međutim, u sklopu spomenutih projekata koji su se financirali putem javnog natječaja, moglo se saditi isključivo na zemljištu u vlasništvu Grada.

- U ovoj godini je bilo 46 takvih lokacija. Na njih 29 je postavljena špina te voćke s plodom, a na ostalih 17 lokacija nije montirana špina nego samo stabla. Najznačajnije su dvije lokacije na Bolu gdje je posađeno ukupno oko 250 stabala, na Kamenu je posađeno skoro 300 stabala, na Bačvicama 90, te jednako toliko i na Blatinama. Samo na Sućidru je posađeno oko 80 stabala, a u parku Emanuela Vidovića je posađeno oko 30 novih stabala - nabrajao je Siniša Gašparević, direktor Parkova i nasada.

Sadili su se čempresi, crni borovi, pinija, javor, planika, breza, rogač, smokva, poljski jasen, crni jasen, orah, lovor, divlja jabuka, malolisna lipa, velelisna lipa, bijeli dud...

- Početkom godine smo posjekli 140 komada starih panjeva koji su se najvećem broju nalazili po centru grada i u obližnjim kvartovima, a na njihova mjesta smo posadili mlada stabla. Samo ove godine smo napravili 50 rupa u betonu u koje smo posadili stabla - naglasio je Siniša Gašparević, direktor Parkova te dodao da se takvo nešto ranije nikada nije radilo.

Najavio da su kroz projekte prijavili još 35 čestica na kojima će se saditi tijekom iduće godine. Primjerice, samo jedna od čestica je cijela Vukovarska ulica.

- Planirana je sadnja preko 13 tisuća grmova i 620 stabala, kao i postavljanje sustava navodnjavanja na tri tisuće metara četvornih zelenih površina. Grmove ćemo saditi u parku na Blatinama, na Skalicama uz dječje igralište, te na Trsteniku u Ulici Dinka Šimunovića. Duž cijele Vukovarske ulice ćemo popunjavati stabla gdje ih nedostaje. U Zajčevoj ćemo posaditi stabala, kraj Juraj Bonačija na Sućidru, na Pujankama, Mertojaku, Sirobuji, uz dvoranu Gripe, na Lokvama, Bačvicama, Kocunaru i Mejašima, gdje ćemo postaviti i dvije špine. Inače, planiramo postavljanje još deset javnih slavina u idućoj godini - najavio je direktor Parkova i nasada uz napomenu kako se nada da će biti još natječaja kojima će se financirati ozelenjavanje Splita.

Pozvao je i kotarske čelnike da se pridruže ozelenjavanju grada i pomognu toj komunalnoj tvrtki tako što će im skrenuti pažnju na pojedine gradske lokacije koje su promakle Parkovima i nasadima, a kako bi ih u konačnici pokušali uvrstiti u plan sadnje.

Vaša reakcija na temu