Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PITANJE MOTIVA Branko Šerić traži ukidanje presude i ponovno vještačenje Filipa Zavadlava

PITANJE MOTIVA Branko Šerić traži ukidanje presude i ponovno vještačenje Filipa Zavadlava

Dobio je 40 godina zatvora

Odvjetnik Branko Šerić predao je Visokom kaznenom sudu žalbu na presudu kojom je Filip Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva u splitskom Varošu 11. siječnja 2020. godine. U subotnje popodne u središtu grada hicima iz kalašnjikova ubio je Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića, izvukao se iz policijskog okruženja, riješio oružja i koji sat kasnije predao u kafiću nedaleko od sjedišta splitske policije. 

Šerić traži da se presuda ukine, a Zavadlav ponovno psihijatrijski vještači. 

'I u obrazloženju presude stoji da je motiv ubojstva nepoznat. Što je motiv ako nije osveta?', navodi Šerić. I tijekom suđenja tražio je da se psihijatri i psiholozi ponovno odrede o psihičkom stanju Filipa Zavadlava. Utvrdili su da je bio bitno smanjeno ubrojiv, no Šerić smatra da postoji dovoljno indicija da se Zavadlav proglasi neubrojivim, što bi značilo da ne bi dobio dugotrajnu zatvorsku kaznu, nego znatno kraće liječenje u ustanovi. 

'U jednom trenutku u presudi se navodi bitno smanjena ubrojivost kao olakotna, a na kraju sutkinja zaključuje da nema olakotnih okolnosti te izriče najstrožu kaznu', kaže Šerić. 

Na presudu se žalio i tužitelj Žarko Štrbac, koji je i dalje uvjeren da se radilo o trostrukom teškom ubojstvu i da je motiv varoškog masakra bila bezobzirna osveta pa bi Zavadlav trebao biti kažnjen s maksimalnih 50 godina zatvora.

Sudsko vijeće sutkinje Višnje Strinić zaključilo je na kraju suđenja da nema dokaza da je Zavadlav ubio trojicu zbog toga što su maltretirali njega i brata ovisnika.

Vaša reakcija na temu