Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PLAKAT U CENTRU SPLITA Traži se oslobađanje Marka Franciškovića, osumnjičenog za poticanje na terorizam

PLAKAT U CENTRU SPLITA Traži se oslobađanje Marka Franciškovića, osumnjičenog za poticanje na terorizam

U prosincu mu je određen pritvor

U centru Splita postavljen je jumbo plakat na koje piše: 'Stop političkom progonu. Sloboda za Marka Franciškovića'.

Francišković je u prosincu prošle godine pritvoren zbog poticanja na terorizam u javnim istupima. Jedan od organizatora prosvjeda protiv covid mjera i pokušaja upada u zgradu Hrvatske radi televizije tvrdio je istražiteljima da je on iznosio samo 'propagandne ideje s vizualnim efektima'. Navodno mu je cilj bio samo 'zainteresirati medije'.

'Kada sam spominjao riječ rat, mislio sam na propagandni i ekonomski rat. Kada sam govorio da branitelji obuku svoje vojničke odore, rekao sam to jer smatram da je to vizualno upečatljivo i to je dio mojega marketinga', pravdao se. 

Ovo nije njegov jedini ispad. Francišković je naime, 2015. godine od tadašnjeg glavnog urednika, Gorana Radmana izgubio sudski spor. 

Francišković, tada predsjednik Udruge 'Pravednik' na svom YouTube kanalu objavio je izjavu da je Goran Radman 'bivši i daljnji suradnik KOS-a navod koji je podoban nekome nanijeti štetu'. 

Zbog izjave Radman dobiva prijetnje smrću koje su, prema sudskim spisima, dolazile poštom, e-mailovima i u neposrednom kontaktu s ljudima te mu je provaljivano u stan zbog čega je morao tražiti zaštitu policije koja je trajala tri mjeseca. 

Sud je tada Franciškoviću odredio da mora platiti 30.000 kuna štete i dodatnih 5271 kuna za sudske troškove. 

Zbog dopisivanja s Rankom Ostojićem 2013. godine, porukama u kojemu je prijetio oružjem koje mu je ostalo iz '91, stavovima o EU, GMO, Svetom pismu, veleizdaji, smrtnoj kazni, zatvoren je u psihijatrijsku ustanovu na osam mjeseci, uz prisilno liječenje u prvih šest. 

Prema objavama iz 2014. godine na njegovoj službenoj Facebook stranici, stoji kako mu je dijagnoza podvaljena te je prisiljen na trovanje (liječenje) koje mu nije bilo potrebno. Oko sebe je već tada počeo okupljati istomišljenike koji su ga podržavali. 

Za sebe kaže da je je publicist, esejist, ekonomist, te antiglobalistički i euroskeptički politički aktivist, a da je iz prisilne hospitalizacije izašao potpuno zdrav. 


Vaša reakcija na temu