Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PLAN SIDRIŠTA: 'Prilika je da naš najvrjedniji resurs i zaštićeni prostor dugoročno zaštitimo'

PLAN SIDRIŠTA: 'Prilika je da naš najvrjedniji resurs i zaštićeni prostor dugoročno zaštitimo'

Održan je okrugli stol o vrijednom planu Splitsko-dalmatinske županije

Nakon što je Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije koncem travnja usvojila zaključak o donošenju Plana rasporeda nautičkih sidrišta Splitsko-dalmatinske županije, u MedILS-u je i održan okrugli stol o ovoj važnoj temi.

Plan rasporeda nautičkih sidrišta Splitsko-dalmatinske županije služi kao temeljni dokument u postupku poziva za dostavu zahtjeva za izradu prostornih planova uređenja gradova i općina. Županijski upravni odjel za turizam, pomorstvo i promet gradovima i općinama će dostaviti podatke o broju nautičkih sidrišta, lokaciji, veličini i maksimalnom kapacitetu sidrišnih polja na njihovom području. Ti podaci predstavljaju obvezujuće parametre za izradu prostornih planova uređenja gradova i općina i u daljnjem postupku izdavanja koncesija za gospodarsko korištenje nautičkih sidrišta ne mogu mijenjati. Određeno je ukupno 69 sidrišta.

Zadovoljan je bio župan Blaženko Boban koji je naglasio kako je projekt 'Pomorsko je dobro' inače u mnogočemu prvi, a da sada idu i korak dalje kroz sidrišta. 

- Odluku na Županijskoj skupštini smo donijeli jednoglasno - podsjetio je  župan. 

Istaknuo je kako je jako bitno da ova odluka na neki način diktira da županija i lokalne zajednice na čijem su području sidrišta diktiraju uvjete i tempo, a ne da potencijalni koncesionar diktira što treba. 

- Da bismo u tome uspjeli, da odluka bude u potpunosti realizirana, općinska i gradska vijeća moraju implementirati mapu sidrišta u svoje prostorne planove i to je temeljna stvar ovog akta. Ako se i postojećih desetak sidrišta pod koncesijom ne uvrste u lokalne planove, spremni smo i na raskidanje koncesija - jasan je župan. 

Maja Mustapić, predstavnica izrađivača plana iz tvrtke Obala, rekla je kako su kroz javno savjetovanje neke lokacije maknuli, a neke i 'vratili'. 

- Nadam se da je plan temelj za uređenje pomorskog prostora - poručila je Mustapić.

Određivanje lokacija i svih parametara za sidrišta pozdravio je lučki kapetan Željko Kuštera. Slikovito je objasnio da se ovim uvodi red da ne bude 'dozvoljeno je sve što nije zabranjeno'.

Domagoj Lažeta, ravnatelj Javne ustanove More i krš, jednostavno je objasnio da je plan sidrišta prvenstveno napravljen kako bi se očuvala ekologija, odnosno podmorje. Županijska ustanova je i koordinator ovog projekta.

Studija sidrišta i plan rasporeda su bitni strateški dokumenti, smatra, prilika da naš najvrjedniji resurs i zaštićeni prostor možemo dugoročno zaštititi. 

- Intencija je naše javne ustanove i Splitsko-dalmatinske županije da studija sidrišta ujedno bude i okvir i alat za upravljanje prostorom narednim desetljećima i to tako da se minimalno negativno utječe na prirodu - obrazložio je Lažeta.                           

Matea Dorčić, županijska pročelnica za turizam, pomorstvo i promet je pojasnila kako se koncesija može izdati samo na temelju pravomoćne dozvole, a taj postupak je jako dug. Uz to, prije studije, investitor je imao glavnu riječ. 

- Mi želimo od samog početka do izdavanja koncesije ispratiti postupak da on bude u skladu s pravilima zaštite prirode, da se poštuje prostor i da se planira održivo - kazala je.

Trenutačno je desetak koncesija za sidrište, tako da predloženih 69 lokacija 'pokriva' i buduće aktivnosti i generacije koje dolaze.

Vaša reakcija na temu