Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dušan Cvetanović from Pixabay Planirate položiti kovanice kune u banku prije uvođenja eura? Evo na što morate pripaziti

Planirate položiti kovanice kune u banku prije uvođenja eura? Evo na što morate pripaziti

Budite oprezni

Od 1. listopada do 31. prosinca 2022. sve poslovne banke u Hrvatskoj omogućit će svim građanima polog kovanica i novčanica kuna na račune bez naplate naknade, piše Ksenija Puškarić, novinarka Lidera. U Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), rekli su Lideru da se regulator 'dogovorio' s poslovnim bankama da se povodom uvođenja eura svim građanima, slobodno tumačeći, osigura što 'bezbolnija' konverzija.

Polaganje kovanica na račune ili zamjena kovanica u kune plaća se po itekako visokim naknadama, a taj iznos ovisi u banci. U nekim je bankama polog kovanica iznosio deset posto iznosa, a u nekim tek jedan posto, ako ste klijent, a naknadu za pretvaranje kovanica u papirnati novac ima i FINA.

HNB-u u tim naknadama ne vidi ništa sporno. Navode da su banke dužne korisnike informirati o svim bitnim elementima transakcije polaganja gotovog novca uključujući i o obvezi plaćanja eventualne naknade. 'Visina naknada koju pružatelji platnih usluga, na primjer banaka, naplaćuju za pružanje svojih usluga poput primjerice naknade za brojanje kovanica u poslovnici banke uz polaganje na račun ovisi o poslovnoj odluci svakog pružatelja, a kreira se na tržištu', rekli su za Lider iz HNB-a.

HNB također preporučuje građanima da 'postupno smanjuju postojeće zalihe ili da taj gotov novac polože na svoj račun u banci kako bi si pojednostavili konverziju'.

'Svi koji uobičajeno ne raspolažu gotovinom u iznosima većima od dvotjedne potrošnje, ne moraju poduzimati baš ništa. Kune će moći normalno trošiti tijekom razdoblja dvojnog optjecaja, koje će trajati dva tjedna nakon uvođenja eura, od 1. do 14. siječnja, uključujući i taj dan, a eure će moći postupno podizati s bankomata. Dakle, zalihe kunske gotovine mogu se smanjiti postupnim trošenjem ili njihovim polaganjem u banke', poručili su iz HNB-a za Lider.

Vaša reakcija na temu