Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PLENKOVIĆ DOČEKAO URSULU VON DER LEYEN: HDZ je jamac proeuropske i proukrajinske orijentacije Hrvatske

PLENKOVIĆ DOČEKAO URSULU VON DER LEYEN: HDZ je jamac proeuropske i proukrajinske orijentacije Hrvatske

Sastanak u Splitu na najvišoj razini

Šef HDZ-a Andrej Plenković dočekao je u Splitu Ursulu von der Leyen, predsjednicu Europske komisije. 

'Velika je čast biti u Splitu s predsjednicom Europske komisije i kandidatkinjom Europskih pučana za EU izbore Ursulom von der Leyen. Ovdje smo na zajedničkom skupu Pučana i HDZ-a. Ursula je puno puta bila u Hrvatskoj i daje nam veliku podršku. Hvala joj na podršci. I njoj, i Komisiji, i potpredsjednici Dubravki Šuici, koja je na mjestu broj 2. HDZ-ove liste za EU izbore. Obje su podržale ključne stvari za Hrvatsku, radili smo naporno i ostvarili ciljeve, priključivši se Schengenu i Euro zoni. Jedina smo zemlja od širenja EU koja je to ostvarila istog dana. 

Komisija je bila tu i nakon potresa u Zagrebu i na Banovini. Ostvarili smo milijardu i 300 milijuna eura iz fonda solidarnosti koji je bio jako važan za obnovu. Za vrijeme COVID krize, brzo su poduzete potrebne aktivnosti i koordinacija dok je Hrvatska predsjedala Vijećem. Radili smo zajedno kako bi odgovorili na najveću pandemiju u zadnjih 100 godina. S mjerama koje su pomogle građanima i ekonomiji stvorili smo okvir za snažnu podršku zemljama članicama koje su održale socijalnu koheziju, sigurnost naših građana. 

Radili smo i na održavanju cijena energenata u krizi izazvanoj ruskom agresijom na Ukrajinu. Pružili smo pomoć svima kojima je bila potrebna. Ovaj okvir europske pomoći potrebnima omogućio nam je da držimo društvo na okupu. Napravili smo najbolje u okolnostima u kojima smo se našli.

Jedan od glavnih ciljeva moje Vlade je bio korištenje europskih fondova, napravili smo nevjerojatnu infrastrukturu dijelom koristeći ta sredstva, poput Pelješkog mosta, LNG terminala. 

Posebno sam počašćen da smo Ursula i ja pomogli drugim državama da otvore pregovore o pristupanju. Za BiH je to bilo strateško postignuće koje će donijeti mir i stabilnost te jednakost između konstitutivnih naroda. Zato sam vrlo sretan što će nam se kasnije pridružiti premijerka BiH Borjana Krišto i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović', kazao je Plenković. 

'Zadovoljstvo je biti ovdje. Drugi put sam u Splitu, ali po peti put u Hrvatskoj za vrijeme mog mandata. Hrvatska ima snažan glas u Europskoj uniji, na primjer oko dekarbonizacije, digitalizacije, ali ima i dosta iskustva u demografiji. Za mene je važno da u ovoj kampanji radimo za jaku Europu koja brani demokraciju, pospješuje prosperitet i osnažuje sigurnost. Mnogo je toga na kocki. Kao što je premijer kazao, ujedinjena Europska unija omogućila je da možemo micati planine. Vrlo dobro se sjećam vrlo uspješnog predsjedanja Hrvatske i bliske suradnje koju smo imali u borbi protiv virusa i pandemije. 

Želim se zahvaliti Hrvatskoj na velikoj podršci koju smo imali od početka. Hrvatska je bila jedna od najboljih i najbržih u korištenju fondova s vrlo konkretnim rezultatima na terenu. Želim se zahvaliti i na snažnoj podršci Ukrajini. Stojimo rame uz rame uz tu hrabru zemlju koja se bori za neovisnost i opstanak nacije. Hrvatska je izvanredna i u pomoći BiH na njihovom putu ka Europskoj uniji', kazala je von der Leyen.

Komentirala je i ruski pritisak uoči EU izbora. 

'Mnogo je toga na kocki i ponašanje Rusije je prava prijetnja. Vidjeli smo dosta miješanja Rusije u društvenim medijima. Upotrebljavaju se i zloupotrebljavaju dezinformacije. Uspostavili smo instrumente protiv takvog dezinformiranja. Važno je da su europski građani neustrašivi i svjesni ovog miješanja. Neka imaju na umu da želimo zaštititi Europsku uniju takvu kakva je', kazala je. 

Pitali su je i za postizbornu suradnju. 

'Centar mora izdržati. Ekstremisti s lijeva i desna nisu partneri za nas. Za nas su važna tri uvjeta. Prvo, svi moraju biti proukrajinski, proeuropski i za poštivanje zakona. To je apsolutni minimum za suradnju. I to vrlo jasno dijeli one koji su za Europu i one koji su protiv', kazala je von der Leyen. 

'U Hrvatskoj smo pronašli partnere nakon izbora koji su malo više desno u odnosu na HDZ, ali i s nacionalnim manjinama. To mi daje pouzdanje u stvaranje nove parlamentarne većine. Obitelj Pučana je jamac za uključivost, kao što je i HDZ jamac za proeuropsku i proukrajinsku orijentaciju Hrvatske. Osnažujemo demokraciju i vladavinu prava, činimo hrvatsko društvo tolerantnijim i uključivijim. To je bio moj zadatak posljednjih osam godina, bit će i ubuduće. Pronaći ćemo razumne partnere s kojima ćemo oformiti većinu kojom ćemo podržati Ursulu u novoformiranom parlamentu', kazao je Plenković.

Vaša reakcija na temu