Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PLENKOVIĆ U SPLITU: 'Ili Hrvatska ili HDZ' kažu donedavno nepostojeći akteri, njima je ulazak u eurozonu i Schengen samo 'sjajna vijest'

PLENKOVIĆ U SPLITU: 'Ili Hrvatska ili HDZ' kažu donedavno nepostojeći akteri, njima je ulazak u eurozonu i Schengen samo 'sjajna vijest'

'Zamislite, netko se usudi to reći stranci koja je praktički sve učinila za ovu državu'

U Hrvatskom domu obilježila se 33. godišnjica osnutka HDZ-a Split, a na stranački skup stigao je predsjednik HDZ-a i hrvatske Vlade Andrej Plenković. Ovom prigodom dotaknuo se ranijih postignuća te 'bitnih odrednica stranke u 2023.'

'Nemamo se zašto bojati reći da smo iz HDZ-a, trebamo biti ponosni, zadovoljni i sretni. Biti član HDZ-a znači biti dio politike stranke smjera, vodstva, postignuća, onih koji su dali najveći doprinos samostalnoj, slobodnoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj, onih koji su dali nemjerljiv doprinos obrani od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, onih koji su dali ogroman doprinos razvoju hrvatskih institucija, onih koji su dali doprinos razvoju demokracije, unaprjeđenju gospodarstva, članstvu Hrvatske u NATO-u, Europskoj uniji, europodručju, schengenskom prostoru. 

Kada rezimiramo 30-ak godina slobode i samostalnosti, sve velike, najvažnije strateške procese - formativne i transformacijske - vodile su HDZ-ove vlade, parlamentarne većine HDZ-a s našim partnerima. Ostavile su ogroman trag na današnjicu Hrvatske. Stoga, trebamo biti hrabri i odvažni te nastaviti raditi svakog dana svim svojim znanjem i svim svojim srcem za boljitak Hrvatske', u uvodnom je dijelu rekao Plenković. 

Naglasio je kako govori iz pozicije nekoga tko ima čast voditi stranku i biti na čelu Vlade sedmu godinu, i to uz iskustvo ogromnih izazova, pa je u nastavku uzvratio kritičarima HDZ-a. 

'Kada neki donedavno nepostojeći akteri na političkoj sceni kažu ili 'Hrvatska ili HDZ, važno je da se gotovo s podsmjehom odredimo prema takvima. Zamislite, netko se to usudi reći stranci koja je praktički sve učinila za Hrvatsku. Kažu to oni kojima su članstvo u Schengenu i europodručju - sjajna vijest. Kad je netko politički akter u Hrvatskoj, a za njega je strateško postignuće tek vijest, to je razotkrivajuće u svojoj suštini. Drugim riječima, to znači da ti akteri nisu nimalo doprinijeli, nisu se identificirali s postignućima. 

Pa oni ili njima slični lakonski izađu iz Sabora ili oni pametniji glasaju protiv participacije hrvatskih vojnika ili dolaska ukrajinskih vojnika u Hrvatsku. U pitanju je politička razdjelnica onih koji vide što je dobro i korisno za Hrvatsku, što je u skladu s našim vrijednostima i onih koji s tim nemaju veze, kojima je važna površna politikantska, nesadržajna crtica da bi bacili mrvicu blata na HDZ', izjavio je predsjednik stranke. 

Konstatirao je kako nije ni čudo da u sedmoj godini mandata uživaju potporu od 33 posto. 

'U izazovima koje smo imali samo u zadnje tri godine kao što je epidemija pa posljedično i obustava gospodarskih aktivnosti, Hrvatska je intervenirala - isplatila je plaće za 800 tisuća radnika u privatnom sektoru,  održala je na nogama 130 tisuća poduzeća, osigurala je egzistenciju hrvatskih obitelji, nitko nije ostao sa strane. Najave o 400 tisuća nezaposlenih, 10-ak tisuća stečajeva nisu se obistinile zahvaljujući HDZ-ovoj Vladi. 

U doba globalnih, tektonskih promjena kojima smo bili svjedoci 2022., brutalne ruske agresije, nevjerojatnog kršenja međunarodnog prava s ogromnim posljedicama - ljudskim žrtvama, milijunima izbjeglica, razaranjima - energetske krize bez presedana, prehrambene krize, inflacije - HDZ-ova Vlada s partnerima je odgovorila snažno, sveobuhvatno, cjelovito. 

Gle čuda, u takvim okolnostima, kada su se sve vlade borile za stabilnost, mi smo uspjeli ostvariti i strateške ciljeve. U takvim okolnostima uspjeli smo zadržati inflaciju na razini od 10 posto, ostvariti rast BDP-a od 6 posto, imati fenomenalnu turističku sezonu, otvoriti Pelješki most, ući u Schengen i europodručje. Nije to samo neka vijest, već rezultat teškog, mukotrpnog, svakodnevnog rada i iznad svega uspjeh hrvatskog naroda i hrvatske države. Imamo čast kao članovi HDZ-a učiniti to za sve, pa i za one koji okrivljuju HDZ za sve loše. 

U 2022. obilježili smo 100. obljetnicu rođenja dr. Franje Tuđmana od srca, što znači da vodimo računa o svemu; o našim temeljima, vrijednostima, izazovima koji su tu i hrvatskoj budućnosti, osobito o mladim ljudima i njihovoj perspektivi. Osigurali smo im da su jednakopravni sa svima koji se rode na europskom kontinentu. U toj smo godini digli minimalnu plaću za 12,5 posto, dizali smo osnovice u državnim i javnim službama, porasle su plaće u privatnom sektoru, zabilježena je najveća zaposlenost dosad i ujedno najmanja nezaposlenost. Ostvarujemo strateške ciljeve u krizi te je održavanje socijalne kohezije enorman uspjeh', iznio je Andrej Plenković.

Poručio je kako za 2023. imaju nekoliko prioriteta kako na nacionalnoj razini tako i na razini svih gradova i općina. 

'Što se tiče nacionalne razine, najprije imamo dužnost ubrzati procese obnove na Banovini i u Zagrebu. Drugi je zadatak raditi na sprječavanju negativnih efekata energetske krize. Treći je pak baviti se egzistencijalnim pitanjem, odnosno demografijom. Ključno je stvoriti preduvjete da nas bude više. To su zadaće koje su pred nama, zadaće HDZ-a jer, realno gledajući, sve smo strateške ciljeve ostvarili. Sada trebamo graditi fini vez, nijanse', naglasio je. 

Okupljenima je poručio kako se veseli njihovu doprinosu u Splitu, Zagori, na otocima te u ostatku Dalmacije. 

'Pred nama je puno zadaća, ali snage i znanja imamo. Na nama je da pojasnimo hrvatskom narodu što radimo, kako i zašto te da u fer političkoj utakmici i dalje imamo zadobivamo potporu birača. Naši su ljudi pametni, znaju na koga se mogu osloniti, tko je pouzdan i tko će učiniti sve za Hrvatsku', zaključio je Plenković.

Vaša reakcija na temu