Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović POBUNA NA DALMATINSKOM OTOKU Mještani blokirali pristajanje trajekta uz novu rivu

POBUNA NA DALMATINSKOM OTOKU Mještani blokirali pristajanje trajekta uz novu rivu

Traže cestu, a mogli bi ostati bez milijuna eura

Brodica ispred trajekta, 20-ak Kaprijana na kopnu, na novom pristaništu. Cilj je blokirati uplovljavanje trajekta na tom mjestu. I to ne prvi put. Pa se trajekt okrenuo tik pred otokom. Otočani, kao ni ekipa Dnevnika Nove TV, na Kaprije se iskrcali nisu.

'Ja sam na strani naših otočana, samo mi je to sad nezgodno uletilo jer eto, moram se iskrcat', kaže Antonija Radovčić.

'Ako se pusti riva, doći će i cesta. Ne podržavam prosvjed, ne!', komentirala je Željana Brkić.

Zapovjednik trajekta Tanis Seršić kaže da je dobio nalog da od danas pristaje u novu luku, ali barke su blokirale prilaz: 'Mi ne možemo dovodit u rizik nikoga.'

Trajekt bi ljeti na Kaprije trebao pristajati četiri puta na dan. Plovidba se nastavila do susjednog Žirja.

Trn u oku Kaprijana je pristupna cesta. Duga oko 900 metara, a bez njezina uređenja, kažu, ne žele ni novo pristanište.

'Naš gradonačelnik je nama obećao da će se napraviti pristupni putevi u isto vrijeme kad dođe i riva. Međutim, ništa od toga nema. Sada govori da to nije obećao', rekao je Miro Radovčić s Kaprija.

Kod gradonačelnika su bili u veljači ove godine, a dok god se obećanje ne ispuni, kažu, blokirat će pristajanje trajekta. Iz Grada odgovaraju da su probali s uređenjem ceste, ali ni otočani se sami sa sobom dogovoriti ne mogu što bi – cestu na otoku bez automobila, proširenje postojeće ceste ili muliće.

Iz Županijske lučke uprave i resornog Ministarstva poručuju: cesta nikad nije bila dio njihovog projekta, a u zraku visi 3,2 milijuna eura iz europske blagajne jer radovi su završeni prošloga ljeta.

'Pozivam na razum gradonačelnika, naravno i župana, i sve one koji su akteri u toj priči da što prije riješimo pitanje te pristupne ceste', komentirao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture, i dodao da će ako treba financijski pomoći i Vlada.

Butković je rekao i kako ih dosad za cestu nitko nije pitao pomoć. A dok traje blokada novog trajektnog pristaništa, jedina veza otoka s kopnom je brzobrodska linija koja i dalje pristaje uz staru rivu, u središtu mjesta.

Vaša reakcija na temu