Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović POBUNILI SE VATROGASCI NA MLJETU 'Nećemo manju plaću! Mijenjamo policiju i grobare jer ih nema na otoku'

POBUNILI SE VATROGASCI NA MLJETU 'Nećemo manju plaću! Mijenjamo policiju i grobare jer ih nema na otoku'

'Općinsko vijeće dalo je okvirnu preporuku', kaže načelnik Mljeta Đivo Market

Radničko vijeće Javne vatrogasne postrojbe Mljet uputilo je Općini, načelniku i Općinskom vijeću zaključak kako smatraju neprihvatljivom odluku o smanjenju plaća od 30 posto jer općinska uprava i tvrtke u općinskom vlasništvu rade smanjenim intenzitetom ili uopće ne rade. 

'Zbog pandemije obavljamo i dužnosti koje nisu u našoj nadležnosti. Obavljamo sve zadaće koje naloži Stožer civilne zaštite Mljet te dio poslova koji bi trebali biti u nadležnosti policije i MUP-a, naravno na njihov zahtjev, jer na otoku nema policije. Vršimo pogrebne usluge jer na otoku nema pogrebnog poduzeća. Po potrebi obavljamo i hitni medicinski prijevoz vatrogasnim plovilom te prijevoz lijekova za apoteku iz Dubrovnika. Uz sve navedeno, vatrogasci JVP Mljet obavljaju i svoju redovnu djelatnost. Smatramo da nismo i ne smijemo biti u istom položaju kao i ostali koji posao obavljaju od kuće ili uopće ne rade', stoji u dopisu JVP Mljet. 

Čuli se s kolegama u čijim su općinama i gradovima također smanjene plaće. 

'Vatrogasci su bili izuzeti jer se poštuje važnost njihovog rada, iako ne obavljaju ni približno poslova kao mi jer imaju na raspolaganju sve ostale službe koje mi na otoku nemamo. Vatrogasci JVP Mljet svjesni su novonastale situacije. Međutim, smatramo da se tom odlukom, ako se bude odnosila na nas, omalovažava i ne poštuje naš rad. Svakodnevno se izlažemo mogućnosti zaraze pomažući drugima. Time izlažemo i naše obitelji, djecu i starije članove. Nedostatak sredstva u proračunu nije naša krivica i odgovornost. Ako se odluka primjeni na zaposlenike JVP Mljet, bit ćemo prisiljeni obavljati samo dužnosti propisane Zakonom o vatrogastvu, što nam nikako nije cilj, ni želja. Naš otok i otočani uvijek su nam bili i bit će ispred naše vlastite sigurnost', zaključuju u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Mljet. 

Za komentar smo pitali načelnika Općine Mljet Đivu Marketa

'S obzirom na cijelu situaciju, jasno je da moramo krenuti s rezovima. Svjesni smo da je najgore kada se dira nečija plaća, pa makar i za kunu. Općinsko vijeće dalo je okvirnu preporuku komunalnim tvrtkama, Turističkoj zajednici i JVP-u Mljet da se plaće smanje za 30 posto. Bune se i u komunalnim tvrtkama. Oni se ne slažu da se plaća njima smanjuje u istom postotku jer su plaće vatrogasaca znatno veće nego njihove. A smeća ove godine ima duplo više nego lani. Dosta je ljudi došlo koji žive na kopnu, sada su tu, čiste, uređuju pa ima i više smeća. Razmotrit ćemo situaciju. Imamo 23 profesionalna vatrogasca. Odluku o plaćama donijet će Upravno vijeće JVP Mljet poslije Uskrsa', kazao nam je Market. 

Vaša reakcija na temu