Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Počela je nova školska godina i provođenje programa u Centrima izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije

Počela je nova školska godina i provođenje programa u Centrima izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije

Ove godine devet programa pohađat će 3350 učenika s kojima će raditi 675 mentora

Više od 500 učenika, njihovih roditelja i mentora prisustvovalo je svečanom otvorenju još jedne nastavne godine u Centrima izvrsnosti SDŽ. Polaznici Centara izvrsnosti prirodoslovlja, matematike te informatike i novih tehnologija danas su započeli s nastavom koja će se održavati kroz ukupno 12 subota. Ove godine povećan je broj mentora, ali i polaznika. 

- U ova tri izvannastavna programa ova godine sudjeluje 537 učenika i 159 mentora, a ove godine pokrenut i novi izvannastavni program, RoboStart. Program je namijenjen visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima s interesom za robotiku i nove tehnologije, a osnovna ideja programa je usvajanje znanja i vještina konstruiranja i programiranja robotskih sustava. Interes za naše programe svake godine raste, proširili smo se na Hercegbosansku županiju i županiju Zapadnohercegovačku, gdje idući tjedan imamo predstavljanje projekata. Sa Zadarskom županijom ove godine ostvarili smo značajniju suradnju, provodit ćemo generacijsko istraživanje učenika četvrtih razreda. S nama su tu Ličko-senjska županija, Osječko-baranjska županija i Virovitičko-podravska županija. Pred nama je nova godina, novi izazovi i jako se veselimo svemu što nas očekuje - kazao je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Splitsko-dalmatinska županija, kao osnivač Centra izvrsnosti podupire razvoj i unapređenje programa, a na što je posebno ponosan župan Blaženko Boban.

- Ove godine Centar izvrsnosti će pohađati 3350 učenika s kojima će raditi 675 mentora na devet različitih područja, od Dubrovnika do Zadra, uključujući i dvije županije iz BiH. Moramo promovirati ovu djecu, njihovu izvrsnost i nadarenost, a da bi bili izvrsni velika potpora na tom putu su roditelji, mentori i Centar izvrsnosti. Moram pohvaliti sve one koji na ovim programima nesebično rade na čelu s profesorom Zelićem, koji je napravio iskorak i gotovo nemamo konkurencije po pitanju centara izvrsnosti. Ovo je zalog i garancija za budućnost naše županije - kazao je Boban. 

Istaknuo je kako je Splitsko-dalmatinska županija osigurala dodatnih 2000 kvadrata u ulici Ruđera Boškovića gdje će se smjestiti moderan prostor Centra izvrsnosti. Perjanica svega toga, kako je Boban najavio, je kamp u Novim selima kod Omiša. 

-To je ono što će nas istaknuti od drugih, kroz redovna nastavna odjeljenja teško je izdvojiti i posvetiti se onima koji su u određenoj grani izvrsni. Ovo je mjesto gdje se mogu iskazati i nadograditi, ali je i mjesto susreta i novih prijateljstava - zaključio je župan. 

Tomislav Đonlić, pročelnik za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je zadovoljstvo pozdraviti dva posto najboljih učenika u našem sustavu.

- Jedina smo županija koja provodi višegeneracijsko testiranje, a na temelju rezultata djeca se uključuju u Cantar izvrsnosti. Dakle, sustavno smo napravili da potencijalno daroviti učenici budu u okruženju, na jednom mjestu, s najboljim u svojoj generaciji. Ovdje su djeca koja su najbolja u širem okruženju i doista je privilegija postati polaznik Centra izvrsnosti. Ovo je mjesto prijateljstva i druženja s vršnjacima koji imaju iste interese. Takvo okruženje za njih je poticajno, ali je i mjesto gdje se mogu međusobno natjecati - kazao je Đonlić.

- Rezultati natjecanja nisu mjerilo uspješnosti, ali imamo puno polaznika koji su osvajači državnih nagrada. Dugogodišnji polaznik Centra izvrsnosti Antonio Bačić bio je dvije godine za redom osvajač državnog natjecanja iz matematike - ističe Đonlić. 

I ove godine polaznici programa u Centrima izvrsnosti dolaze iz svih krajeva Splitsko-dalmatinske županije i šire, a na putu prema izvrsnosti pratit će ih više od 150 vrijednih mentora. Među njima su sedmaši Paula Gruica i Karlo Tomaš.

- Pohađat ću Centar izvrsnosti iz matematike, testiranje nije bilo toliko teško. Program mi je preporučila profesorica iz matematike jer poznaje moje zanimanje i znanja koja imam. Sudjelovala sam na županijskim natjecanjima i veselim se naučiti neka nova znanja i vještine, odnosno poboljšati svoja znanja iz matematike. Očekujem i da ću upoznati neke nove prijatelje - kazala nam je učenica osnovne škole prof. Filipa Lukaša

- Prijavio sam se za informatiku i mislio sam da će testiranje biti teško, nije bilo, ali je bio neki novi izazov za mene. Program su mi preporučili drugi učenici, ali sam i sam imao veliku želju. Nadam se da ću proširiti znanja iz informatike i upoznati nove prijatelje - zaključio je 13-godišnjak iz osnovne škole Ostrog.

Osim već postojeće suradnje sa Zadarskom, Ličko-senjskom, Virovitičko-podravskom i Osječko-baranjskom županijom, od ove godine Centar izvrsnosti SDŽ proširio je djelovanje i u susjednoj BiH, gdje su pokrenuli programe u županiji Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj.

Informacije o provođenju izvannastavnih programa u matičnim školama bit će objavljene na službenoj stranici ci-sdz.hr.

Vaša reakcija na temu