POČELA OBNOVA Kaštelanska vila Nika će za 18 mjeseci zasjati starim sjajem

POČELA OBNOVA Kaštelanska vila Nika će za 18 mjeseci zasjati starim sjajem

Grad Kaštela ulaže više od 3,5 milijuna kuna

Započeli su radovi na sanaciji i kompletnom uređenju vile Nika u Kaštel Starom u čiju obnovu Grad Kaštela ulaže više od 3,5 milijuna kuna. Vila će za 18 mjeseci biti uređena kao višenamjenski objekt i to za poslovno-društvenu namjenu.

- Ishođenje dokumentacije započelo je još 2013. godine kad je Ministarstvo kulture sufinanciralo izradu geodetske snimke i idejnog projekta, a u 2015. godini napravljen je glavni projekt sanacije. Nedavno je završen postupak dobivanja svih potrebnih dozvola te naposljetku odabir nadzora. Iznos od više od 3,5 milijuna kuna, koliko će stajati uređenje i stavljanje objekta u funkciju, Grad je osigurao iz vlastitih proračunskih sredstava, a upravo nedostatak novca glavni je razlog što ovo kaštelansko kulturno dobro nije ranije došlo na red za obnovu. U ovom mandatu gradska uprava poduzela je sve da se pokrene rekonstrukcija, ali i proces ishođenja dokumentacije koji je bio dugotrajan jer se radi o zaštićenom objektu – ističe gradonačelnik Denis Ivanović.

Izmjenom Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Nika je 2008. dobila rješenje po kojemu ima svojstvo kulturnog dobra. Pod zaštitom je, međutim, bila i prije toga kao vrijedan arhitektonski spomenik s početka 20. stoljeća. Izgrađena je 1902. u secesijskom stilu kao obiteljska vila dr. Petra Kambera, koji je 1928. uz nju otvorio i hotel Palace. U osnovi kvadratnog oblika, vila ima podrum od 45 četvornih metara te dvije etaže i potkrovlje pojedinačne kvadrature 99 kvadrata.

Grad je Niku preuzeo od Kaštelanske rivijere na temelju nagodbe iz 2005. godine na ime duga komunalne naknade od 4,5 milijuna kuna s više objekata ('Miljenko i Dobrila' u Kaštel Lukšiću, dio zemljišta na kompleksu 'Plavi Jadran' u Kaštel Starom i dio površine od 2273 kvadrata, što u naravi i predstavlja put uz sjevernu stranu turističkog naselja Resnik), zbog čega je teško utvrditi pojedinačnu vrijednost njezina otkupa.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(53954, "");
Pregledaj komentare