Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović POČELO SUĐENJE Berisha priznao da je ubio Prnjaka, ali ne na način kako ga se tereti

POČELO SUĐENJE Berisha priznao da je ubio Prnjaka, ali ne na način kako ga se tereti

U optužnici stoji da ga je ubio na posebno podmukao i okrutan način

Na Županijskom sudu u Splitu počelo je suđenje Liridonu Berishi zbog ubojstva Ante Prnjaka krajem kolovoza 2018. godine na TTTS-u. Optužnica ga tereti za teško ubojstvo, a tužiteljstvo će nastojati dokazati da je Prnjaka ubio na posebno podmukao i okrutan način. Osim toga, terete ga i za uništavanje dokaza jer je nakon ubojstva odvezao Prnjakov BMW na područje Srinjina i zapalio ga.

Berisha je priznao da je ubio Prnjaka, ali ne na način kako ga tereti optužnica.

Njegov branitelj Željko Gulišija će pokušati dokazati da se ne radi o teškom ubojstvu jer žrtva, iako je u nju ispaljeno 14 metaka, nije patila više od uobičajenog. Tvrdi da se radilo o kaznenom djelu usmrćenja ili ubojstva na mah.

- Tih 14 metaka ispaljenih u žrtvu u glavu, s leđa ili boka, govori da je ona bila mrtva odmah na početku. Što se događalo toga dana zna samo optuženik, ali mora se uzeti u obzir iskustvo žrtve u vojnom i kriminalnom smislu u odnosu na optuženika - kazao je Gulišija.

Smatra i da Berisha nije počinio kazneno djelo uništavanja dokaza jer se ono, kazao je Gulišija, može počiniti samo tijekom kaznenog postupka, a ne prije. 

Berishi nije bilo jasno zbog čega je danas na sud došao u pratnji interventne policije. Požalio se i da se mora rano ustajati jer ga na ročišta dovode iz Zadra i zamolio sud da kasnije zakazuje rasprave. Vijeće mu je izašlo u susret i iduću raspravu zakazalo pola sata kasnije.

Danas je saslušano dvoje svjedoka, Prnjakov prijatelj s i Brača D. Š. i S. K. žena kraj čije su se kuće u Strožancu zaustavili Berisha i Prnjak nedugo prije ubojstva. Oboje su ostali pri svojim iskazima koje su dali tijekom istrage. S. K. je ispričala kako je te večeri izašla ispred kuće na zrak jer se loše osjećala. Njezina je kuća na kraju mjesta i često automobili tu zalutaju, ali se brzo okrenu i vrate jer je nakon njezine kuće šuma. Muškarci koje je te noći vidjela su se zaustavili i to joj je bilo sumnjivo.

- Izašli su iz vozila, jedan od njih je imao nekakav duguljasti premet, dužine oko pola metra, ali ne znam o čemu se radilo jer je bio zamotan u plahtu. Nisu se svađali. Obratila sam im se jer je moja kuća zadnja na cesti, iza nje je šuma, i prije desetak godina smo imali slučaj teške krađe. Brzo su otišli, a bili su mirni i kulturni i jedan prema drugome i prema meni - ispričala je S. K., a iako je tijekom istrage kazala da je vidjela da su predmet unijeli u auto, danas više u to nije bila sigurna.

D. Š. se s Prnjakom zadnji put vidio na dočeku hrvatskih nogometaša na Rivi, a čuo se s njim kobnog dana. Kazao je da su se dopisivali, ali da mu nije govorio da mu netko prijeti niti mu je djelovao uzrujano. Znao je da se protiv Prnjaka vodio kazneni postupak zbog droge jer je bio jedan od onih koji mu je posudio novac za jamčevinu, ali je naglasio da je Prnjak bio pošten i da mu je kroz mjesec ili dva vratio dug.

Danas je bilo planirano saslušanje još dvije svjedokinje, ali se nisu pojavile. Jedna se ispričala, a druga se nije javila sudu. Berishina obrana je predložila i da se u nastavku postupka pregledaju dva videa objavljena na YouTubeu.

- Na njima se vidi kako se Prnjak odnosio prema dilerima koji su radili za njega. On ih je sam i objavio. Dostavio sam ih tužiteljstvu, ali ih oni nisu uvrstili uz objašnjenje da se u ovom predmetu ne sudi Anti Prnjaku - dodao je Gulišija. 

Suđenje se nastavlja krajem studenog.

Vaša reakcija na temu