Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Počelo suđenje zločinačkoj organizaciji Željka Rajića: 'Nisam nikoga udružio, a kamoli da uzmem primat u trgovini narkoticima'

Počelo suđenje zločinačkoj organizaciji Željka Rajića: 'Nisam nikoga udružio, a kamoli da uzmem primat u trgovini narkoticima'

Uhićeni su prije tri godine

Skoro tri godine nakon uhićenja trinaestočlane zločinačke organizacije na čelu sa Željkom Rajićem na Županijskom sudu u Splitu je započelo suđenje.

USKOK je osim protiv Rajića, optužnicu podigao i protiv Ante Vučka, Petra Vuknića, Roberta Žuvele, Duje Pivčevića, Tončija Mikelića, Liridona Berishe, Lenija Bana, Hrvoja Kovčalije, Anite Erceg, Ivana Poljičanina, Roka Rodina i Nikice Jakšića. U međuvremenu su se Pivčević, Žuvela, Ban, Poljičanin i Mikelić nagodili i priznali krivnju za niže kazne zatvora, pa neće sudjelovati u procesu.

Ostatak grupe se tereti za više kaznenih djela pokušaja ubojstva, pokušaja teškog ubojstva, iznude, pokušaja iznude i pomaganja u pokušaju iznude, protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari.

Već na pripremnom ročištu su se svi izjasnili da nisu krivi za ono za što ih se tereti, a Željko Rajić, Anita Erceg i Nikica Jakšić su izrazili želju iznošenja obrane prije početka rasprave.

Rajić se, podsjetimo, u ovom slučaju brani sa slobode budući da je već izdržao maksimalnu kaznu istražnog zatvora i pušten je u rujnu. Odmah se izjasnio da nije kriv za sve što ga optužnica tereti, a objasnio je i odakle poznaje ostale optužene. 

- Nisam nikoga udružio, a kamoli da uzmem primat nad trgovinom narkoticima, i to kako se navodi kokainom i marihuanom. Vučka sam upoznao u rujnu 2018., upoznao nas je Tomislav Živković, i naš se odnos temelji isključivo na treniranju boksa, povremeni odlazak na ručak i izlazak. Ovo sve što mu se stavlja na teret, ako je počinio, nije počinio po mom nalogu - kazao je Rajić. 

Za Vuknića je kazao da je bio u dugogodišnjoj vezi s njegovom sestrom, uvjeren je da on nije počinio ono za što ga optužuju, ali ako jest, nije po njegovom nalogu. 

Žuvelu poznaje površno, smatra da nije počinio navedena kaznena djela, a on sam ga nikada takvo nešto ne bi ni pitao jer ga je gledao kao 'dijete sreće', kazao je Rajić. Za Lenija Bana je kazao da ga poznaje površno, ali nikada se nisu družili jer ni približno slično ne razmišljaju. Liridona Berishu je, tvrdi, upoznao tek u zatvoru na Bilicama, a od ranije poznaje tek njegovog brata i to iz ugostiteljskih krugova. 

- Kaznena prijava Zvonimira Giljanovića je nelogična i matematički nemoguća - nastavio je Rajić. 

U nastavku obrane je kazao da je Giljanović dao dva različita iskaza u kojima jednom navodi da je od njega tri puta iznuđivao novac u ukupnom iznosu od 20 tisuća eura, dok drugi put navodi tek 15 tisuća u dva puta. 

- Kada je upozoren o nepodudaranju kazao je da je to zbog stresa - rekao je Rajić. Naveo je i da je u prosincu 2018. možda ukupno sedam do devet dana bio u Splitu, što se može dokazati budući da je bio praćen, pa je Giljanovićev iskaz 'lažan i životno nelogičan'.

Njegov branitelj ga je upitao zašto ga je Giljanović zvao 19. prosinca 2018. godine, na što je Rajić kazao da je dan prije stigao s puta iz Bosne i Hercegovine. 

- Ante Petrović je doživio prometnu nesreću. Ja, Vučak i Erceg smo ga posjetili u bolnici, a Giljanović me nazvao da dođem ispred boksačkog kluba na Gripe. Pitao me kako mu je sin koji je u BiH, kako je Petrović i kako to da je u 15 dana razbio dva Mercedesa - kazao je Rajić. 

Upitan je i je li istinit navod da je tražio od Davora Jurića da iziđe iz boksačkog kluba kako bi on (Rajić) ostao unutra sa Z. Giljanovićem i razgovarao, na što je kazao da u boksačkom klubu nije bio dugi niz godina, pa tako ni u periodu kada se to navodno dogodilo.

Na pitanje sutkinje o obiteljskim prilikama, Rajić je kazao da su osrednje dobre, nisu kreditno zaduženi, a naveo je i da kad je u Splitu spava u sestrinom ili očevom stanu, dok se u Zagrebu koristi prijateljevim. 

Anita Erceg je u svojoj obrani kazala da nije pripadnik nikakve zločinačke organizacije ili udruženja. S Vučkom je u vezi bila od ožujka 2018. do kraja te godine, a ostali su u prijateljskim oodnosima. Preko njega je upoznala i Rajića s kojim je otada par puta prijateljski komunicirala na Instagramu i nekoliko puta bila na piću na kojem je bio i Vučak.

- Nisam znala ništa o djelatnostima ovih osoba, njihovim poslovima, nisam se raspitivala, a nisu ni oni meni govorili. Antu Petrovića sam upoznala na večernjem izlasku s Vučkom krajem 2018. On i Vučak su bili u dobrom prijateljskim odnosima cijelo to vrijeme, pa me šokiralo da se Vučku stavlja na teret da je propucao Petrovića - kazala je. Dodala je da je vrijeđa optužnica da je s Vučkom i drugima iznudila Petrovića. Petrović zna njezino ime jer su se družili, kazala je, a na mobitel ga nije zvala osim jednom prilikom kada nije mogla dobiti Vučka. Nikada mu nije ni slala poruke tražeći novac. 

Navela je i da svako dvije godine mijenja svoj broj, da Vučku nikada nije posuđivala mobitel, a da on to od nje nije ni tražio. 

- Nikada me nitko nije zvao ni Silikonka ni Plavuša kako se navodi u iskazu, iako sam prije imala svijetliju kosu - rekla je Erceg. Prisjetila se da je Petrovića nakon propucavanja zajedno s prijateljicom posjetila u bolnici i napomenula da joj ni tada ni ikada nije predao nikakav novac. 

Erceg je istaknula i da joj nikada nije izuzet mobitel radi vještačenja, a nije zvana ni na prepoznavanje. 

Upitana o obiteljskoj situaciji kazala je da zarađuje svoj novac otkad je s 15 godina krenula na praksu u srednjoj školi, pa do danas. Živi s roditeljima, dvije sestre i bratom, a u obitelji su svi zaposleni.

S njezinom obranom je prvi dan rasprave zaključen. Sljedeća je zakazana za 11. veljače kada će svoju obranu iznijeti Jakšić, a bit će pozvan i informatičar koji će reproducirati audio dokaze.

Vaša reakcija na temu