Početkom tjedna svakim danom sve toplije

Početkom tjedna svakim danom sve toplije

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


Prvi dani novog tjedna u cijeloj će Dalmaciji proći u znaku sunčanog i vrućeg vremena. U ponedjeljak će posvuda biti sunčano i vedro, sredinom dana i vruće.

Temperature zraka ujutro će se kretati između 21 i 24°C, a u najtoplijem dijelu dana između 29 i 34°C. Puhat će slab vjetar, poslijepodne uz obalu i u unutrašnjosti jugozapadnjak i zapadnjak, a na otvorenom moru i otocima sjeverozapadnjak.  Navečer će zapuhati slab burin.


Temperature zraka nastavit će rasti i u utorak, a penjat će se do 35°C u unutrašnjosti. Kao i u ponedjeljak, tijekom cijelog dana duž Dalmacije bit će sunčano i vedro. Puhat će uglavnom slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. 

I u srijedu će prevladavati sunčano i vruće, uz umjeren razvoj naoblake u unutrašnjosti Dalmacije sredinom dana. Najviše dnevne temperature zraka iznosit će do 35°C. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a u unutrašnjosti Dalmacije bura.


ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(49935, "");
Pregledaj komentare